Vágott virágok korai pusztulása, mit tegyünk ellene?

Vágott virágok hervadása

Majdnem minden nő szeret virágot kapni és a virágcsokrokkal díszíteni az otthonát, de csak kevesen tudják, hogy hogyan gyönyörködhetnek tovább a szebbnél szebb, de mulandó növényeikben. Szerencsére sok mindent tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük a vágott virágok korai pusztulását, amihez a legtöbb esetben nincs is szükség speciális szerekre és anyagokra, valamint különleges eszközökre. Nézzük meg tehát a házi praktikákat, amikkel meghosszabbíthatjuk növényeink élettartalmát!

Öt fontos tanácsot fogalmaztunk meg a vágott virágok élettartamának megnövelésére:

1. Tanács: A virágok szárainak visszavágása

Az egyik legfontosabb teendő a virágcsokor szárainak ferde, hosszú metszlapú elvágása. Ez azért szükséges, mert így a szár nagyobb felületen és könnyebben tudja felszívni a vizet, amibe beletesszük. A folyamatot érdemes 1-2 naponta megismételni, mert a szárak viszonylag hamar elnyálkásodnak és ez akadályozza a virág vízfelvevőképességét, ami által az élettartama csökken.

2. Tanács: A felesleges levelek eltávolítása

Mielőtt beletesszük a vázába a levágott virágokat, fontos, hogy a vízzel érintkező leveleket eltávolítsuk. Ha ezt nem tesszük meg, akkor a víz nagyobb eséllyel fertőződik meg, illetve a levélben lévő élő szervezet rothadásnak indul, ami megrövidítheti a növény pompázási idejét.

3. Tanács: A víz hőmérsékletének, mennyiségének és cseréjének szabályozása

Minden virág esetében más lehet a víz megfelelő hőmérséklete és mennyisége, de alapvetően a vágott virágok a friss, langyos, azaz kézmeleg vizet szeretik. Fontos, hogy a virágcsokor minden szála beleérjen a vízbe, mert a kimaradóak hamar elpusztulnak. Ezenkívül lényeges eleme a virágok élettartam meghosszabbításának, hogy a virágok vizét 1-2 naponta cserélni kell és a vázát alaposan ki kell mosni mielőtt újat töltenénk bele.

4. Tanács: A vágott virágok tápanyagainak biztosítása

A vízbe természetesen lehet tenni modern vágott virág tápoldatot, mely biztosítja a növény számára a fontos ásványi sókat és cukrokat, de sok esetben néhány hagyományos megoldás többet segíthet és még olcsóbb is. Nagymamáink a vágott virágok élettartamának meghosszabbítása érdekében a vízbe egy csipet sót vagy cukrot, egy citromkarikát vagy néhány csepp citromlevet, ecetet tesznek és tettek. Ezek a mai napig nagyon hasznos praktikáknak számítanak, ha tovább szeretnénk csodálni a virágcsokrainkat.

5. Tanács: A virágok tárolási helyszínének kiválasztása

A vágott virágok élettartamát nem csak a feljebb említett megoldások befolyásolhatják, hanem az is, hogy hova, milyen minőségű, hőmérsékletű és fényességű helyre rakjuk a virágcsokrunkat. A virágoknál korai hervadást idézhet elő a dohányfüstnek való kitettség, a zöldségek vagy gyümölcsök melletti tárolás. Illetve nem viselik jól a magas hőmérsékletet és a tűző napot sem, mert ezek a tényezők gyorsítják a bimbók elnyílását.

Ha ezeket a tanácsokat megfogadjuk, akkor a vágott virágok mindenképpen tovább fognak tündökölni és ezáltal díszíteni az otthonunkat! Amennyiben a cserepes növényeitek is hamar elpusztulnak, olvassátok el az arról szóló cikkünket is, találunk rá megoldást!

Keresés

További bejegyzések

Tangózás és annak pozitív hatásai

Stresszes az életed, esetleg érzelmileg feszült vagy és valami megoldásra vágysz? Akkor olvasd el cikkünket és lépj be a tangózás szenvedélyes világába! Engedd el a stresszt, illetve az életedben fellépő feszültségeket!

Az ADHD felismerése

Az ADHD leggyakrabban a fiatalok esetében merül fel, de felnőttkorban is sokakat diagnosztizáltak már. Ebben a cikkben írunk az ADHD lehetséges tüneteiről, annak felismeréséről vagy az előforduló félrediagnosztizálási problémákról.

Színtanácsadás, mint önmagunk kifejezése az öltözködésben

A színek nagy szerepet játszanak az életünkben, mindenkinek van egy vagy több kedvence. Ez a szeretet megnyilvánulhat a lakásunk dizájnjában, az öltözködésünkben, a sminktermékeinkben és más egyéb területeken is. Jelen cikkünkben, mi a ruházat esetében vizsgáljuk meg a színeket, hiszen a színtanácsadás szolgáltatásáról lesz szó, ami a színelmélet tudományos alapjain

Címke felhő