A szobanövények nem maradnak életben? Segítünk!

Szobanövények gondozása

Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy hogyan lehet a vágott virágok élettartamát megnövelni házi praktikákkal, most viszont a cserepes növények kerültek terítékre. Ha az a típus vagy, akinél pár hét vagy hónap után elpusztulnak a szobanövények, akkor mindenképpen olvass tovább, adunk néhány tanácsot, hogy életben tudd tartani őket!

Annak érdekében, hogy végre ne érezd úgy, hogy összeesküdött ellened és a növényeid ellen a világ, fogadd meg a következő tanácsokat:

1. Tanács: Válassz jól, járj utána!

Minden növény más igényekkel rendelkezik. Vannak problémásabb, több gondoskodást követelő virágok, de vannak olyanok is, amikkel alig kell foglalkozni. Amikor beszerezzük a szobanövényünket, mindenképpen figyelembe kell venni ezeket a tényezőket is, mert ha kiválasztunk egy macerásabb gondozású növényt és az elpusztul, akkor elveszíthetjük a motivációnkat.

Nem szabad az első próbálkozásnál feladni! Próbálkozz meg egy olyannal, ami bírja a „zordabb” körülményeket, a kevesebb odafigyelést is. Ezt úgy tudhatod meg, hogy mielőtt elmész vásárolni, utánanézel egy-egy szobanövény igényeinek vagy megkérdezheted a virágárust is, mit tud ajánlani és aszerint választasz.

2. Tanács: Válaszd ki a növény igényeinek legjobban megfelelő helyet!

A virágok elhelyezése nagyon fontos. Ne abban gondolkodj, hogy az adott növény hol nézne ki jól a lakásban, hanem abban, hogy mi a jó neki. A sivatagi növények például nagyon szeretik a napot, ezért ne tedd őket árnyékba! Ha valami nem bírja jól a napsütést, akkor viszont tedd oda vagy félárnyékos helyre. Sok szobanövény azt sem szereti, ha folyamatosan változtatgatjuk a helyét, így azt lehetőleg kerüld.

3. Tanács: Legyen szem előtt!

Mindenképpen tartsd szem előtt a szobanövényt, mert csak akkor látod, ha valami baja van, lekókad vagy elsárgul. Minél hamarabb észreveszed, annál hamarabb tudod orvosolni a problémát. A baj sok mindenből eredhet, de legfőképp a növény helye vagy a locsolása befolyásolhatja a növényt. Az első esetben más helyet kell keresni neki, a második eset viszont már körülményesebb. Fennállhat a kevés víz és a túlöntözés veszélye is, az utóbbinál jobb, ha átültetjük a növényt.

4. Tanács: Ne mondj le róla!

Lehet, hogy látszólag elpusztult egy növény és már nincs remény, de előfordulhat, hogy a gyökérzet vagy a szárak még élnek, annak ellenére is, hogy a levelek elsárgultak és elhaltak. Megfelelő gondozás mellett akár arra is van esély, hogy újból kiviruljon, ha a szár még nem törékeny, hanem rugalmas és hajlékony. Vagy akár új szárak is kihajthatnak a gyökérről, ha foglalkozunk vele.

5. Tanács: Jó a tápanyag, de ne vigyük túlzásba!

Sokan úgy gondolják, hogy egy kis műtrágya megmenthet egy haldokló növényt, de ez tévhit. A szobanövény gyökérzete ilyenkor gyenge és a műtrágya csak árt neki, roncsolja. Érdemesebb inkább otthoni praktikákhoz nyúlni, mint a banánhéj, tojáshéj és kávé keveréke. Ez a hármas szinte minden olyan tápanyagot tartalmaz, ami a növénynek a kókadozása során jót tesz. A teafiltert sem érdemes kidobni, az is hasznos lehet, vagy éppen a megmaradt tea, öntözővíznek való használata is segíthet.

Sok mindenre kell figyelni, így sokak számára eléggé problémás növényeket ápolni otthon, mégis megéri „szenvedni” vele. Hogy miért? Mert számtalan előnye lehet annak, hogy az otthonunkban növények élnek és pompáznak. Nem csak kellemes és otthonos érzést ad, hanem egészségesebbnek is gondolunk egy lakást, ahol szobanövények vannak. Ezenkívül jót tesznek a levegő minőségének is és szinten tudják tartani a szoba páratartalmát.

A szobanövények akár a napodat is feldobhatják, szerezz be valamit és gondoskodj róla!

Keresés

További bejegyzések

Magyarországi látnivalók, ahova mindenképpen utazz el!

Utazni és kirándulni egy olyan kaland, ami lehetővé teszi számunkra, hogy felfedezzük a világ szépségeseit és a természet gazdagságát. Magyarország pedig bővelkedik a lenyűgöző látnivalókban és a kihívást jelentő kirándulóhelyekben. Ezek a magyarországi látnivalók mind magukban hordozzák a történelem és a kultúra varázsát. Olvass tovább és ismerd meg a legfontosabb

Utazz velem és kávézz a budapesti kávéházak egyikében!

A kávé egy olyan örömforrás, amely mélyen belevésődött a mindennapokba, hiszen egy kis csésze meleg italban egy egész világ és kultúra rejlik. A kávézás egy életstílus. Olyan, mint egy rituálé, mely nemcsak az álmosság ellen segít küzdeni, hanem hozzájárul a pillanatok mélyebb megéléséhez. Ha kávézásról beszélünk, az érzéseknek és az

Emlékezzünk március 15-én!

Magyarország nemzeti ünnepe, március 15-e egy olyan nap, mely mély történelmi háttérrel rendelkezik és ezáltal különleges jelentőséggel is bír a magyarok számára. Ez a cikk azoknak íródott, akik nem pontosan tudják, hogy mit is ünneplünk ezen a napon. Olvass tovább és ismerd meg a történelmi esemény néhány fontosabb pontját!

Címke felhő