Híres forgatási helyszínek Magyarországon

Filmforgatás csapó

Az elmúlt időszakban egyre több nemzetközi sikerfilmet és sorozatot forgattak hazánk gyönyörű turisztikai látványosságainál, épületeinél, valamint tájainál. Ennek több oka is van, de az egyik legfontosabb, hogy hazánk egyedülálló természeti adottságokkal és helyszínekkel rendelkezik, amelyek ráadásul olcsóbbak is, mint a hollywoodi társaik. Ezenkívül Magyarországon számos jól felszerelt és korszerű stúdió is megtalálható. Ezek a híres forgatási helyszínek mindegyike érdemes arra, hogy a filmvásznon feltűnjenek, a nézők pedig meglátogassák őket. Bemutatunk pár ismertebbet!

Az én szívemhez mindig is közelebb álltak azok a filmek és sorozatok, melyek Magyarországon játszódnak, így most ilyen csodás helyszíneket fogunk megtekinteni és felsorolni.

1. Vaják (2019)

A nemzetközi sikereket elért Vaják sorozat, eredeti nevén a „The Witcher”, helyszínéül számos hazai helyszín szolgált. Épületeket tekintve forgattak a Vajdahunyad várának Jáki kápolnájában, a Kiscelli Múzeumban, valamint a komáromi Monostori Erődben. Kültéri helyszíneket nézve fontos szerepet játszott a tatabányai Szelim-barlang, mely a híres aranysárkányos jelenetnek adott otthont, továbbá a tatai vár is megjelent több részben is. Ezenkívül a szentendrei Skanzen is többször látható a sorozatban, mert több fiktív falu esetében is felhasználták. Egy jelenetben pedig feltűnt a gánti egykori bauxitbánya és földtani park is. Persze, ezeken kívül még számos magyarországi helyszínt alkalmaztak, de menjünk tovább a következő sikersorozatra.

2. Árnyék és csont (2021)

Az Árnyék és csont, a Vajákhoz hasonlóan egy könyvadaptáció, melyet a Netflixen streamelnek. Talán ennek a sorozatnak a készítői használták fel a legtöbb magyarországi helyszínt. A legismertebb helyszín, a Festetics kastély, mely a Kis Palotának adott otthont. A kastély főleg kültéri helyszínként szolgált, de megjelenik a tölgyfa lépcsősor, a fehér és a velencei tükörterem, valamint a könyvtár is. Gödöllő nevezetességei is többször feltűnnek a sorozatban. Valószínűleg az egyik legkönnyebben felismerhető helyszín a sorozatból, a Budavári Palota, azon belül is az oroszlános udvar. Feltűnik a budai vár több része is, de az egykori Tőzsdepalota is. Az iszkaszentgyörgyi Amadé-Bajzáth-Pappenheim kastély szolgált helyszínéül Kerazimnak, az árvaháznak, ahol a főszereplő, Alina és barátja, Mal felnőttek. Akkor ott van még Csernaszty, ahol Malek állomásozott, ez a szentendrei Skanzen volt. Szentendre szerepet játszott még Alina menekülésében is, ahol is a Váralja lépcsőkön és sikátoron keresztül szalad. Megjelenik benne a Néprajzi Múzeum is, mely a Nagy Palota színtereként lépett fel, amikor is Alinát bemutatják, mint Napidézőt, a cári párnak. Érdekesség, hogy ebben a jelenetben cameózott a könyvek írónője, Leigh Bardugo is. Ezeken túl is számos magyarországi helyszín is feltűnik a sorozatban.

3. Fekete özvegy (2021)

A Marvel Studios akciódús kém-thrillere, Fekete Özvegy több magyarországi helyszínen is megvetette a lábát a kéthetes, hazai forgatási ideje alatt. A filmjeleneteket főleg Budapesten vették fel, többek között szerepet kapott a Tőzsdepalota épülete, de forgattak a Keleti pályaudvaron és a Nyugati pályaudvaron is.

4. Drakula (2013)

A híres forgatási helyszínek közé tartozik még a Nádasdladányban található, Tudor-stílusú Nádasdy-kastély, melynek épülete és misztikus atmoszférája kiváló forgatási helyszínt nyújtott a Drakula sorozatnak. Ennek a vámpíros filmnek kitűnő díszlete volt a kápolna, az ódon könyvtár, a festmények és kályhák, valamint az antik bútorok, melyek megteremtették a tökéletes atmoszférát.

Keresés

További bejegyzések

Tangózás és annak pozitív hatásai

Stresszes az életed, esetleg érzelmileg feszült vagy és valami megoldásra vágysz? Akkor olvasd el cikkünket és lépj be a tangózás szenvedélyes világába! Engedd el a stresszt, illetve az életedben fellépő feszültségeket!

Az ADHD felismerése

Az ADHD leggyakrabban a fiatalok esetében merül fel, de felnőttkorban is sokakat diagnosztizáltak már. Ebben a cikkben írunk az ADHD lehetséges tüneteiről, annak felismeréséről vagy az előforduló félrediagnosztizálási problémákról.

Színtanácsadás, mint önmagunk kifejezése az öltözködésben

A színek nagy szerepet játszanak az életünkben, mindenkinek van egy vagy több kedvence. Ez a szeretet megnyilvánulhat a lakásunk dizájnjában, az öltözködésünkben, a sminktermékeinkben és más egyéb területeken is. Jelen cikkünkben, mi a ruházat esetében vizsgáljuk meg a színeket, hiszen a színtanácsadás szolgáltatásáról lesz szó, ami a színelmélet tudományos alapjain

Címke felhő