Majdnem minden nő szeret virágot kapni és a virágcsokrokkal díszíteni az otthonát, de csak kevesen tudják, hogy hogyan gyönyörködhetnek tovább a szebbnél szebb, de mulandó növényeikben. Szerencsére sok mindent tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük a vágott virágok korai pusztulását, amihez a legtöbb esetben nincs is szükség speciális szerekre és anyagokra, valamint különleges eszközökre. Nézzük meg tehát a házi praktikákat, amikkel meghosszabbíthatjuk növényeink élettartalmát!
Öt fontos tanácsot fogalmaztunk meg a vágott virágok élettartamának megnövelésére:
1. Tanács: A virágok szárainak visszavágása
Az egyik legfontosabb teendő a virágcsokor szárainak ferde, hosszú metszlapú elvágása. Ez azért szükséges, mert így a szár nagyobb felületen és könnyebben tudja felszívni a vizet, amibe beletesszük. A folyamatot érdemes 1-2 naponta megismételni, mert a szárak viszonylag hamar elnyálkásodnak és ez akadályozza a virág vízfelvevőképességét, ami által az élettartama csökken.
2. Tanács: A felesleges levelek eltávolítása
Mielőtt beletesszük a vázába a levágott virágokat, fontos, hogy a vízzel érintkező leveleket eltávolítsuk. Ha ezt nem tesszük meg, akkor a víz nagyobb eséllyel fertőződik meg, illetve a levélben lévő élő szervezet rothadásnak indul, ami megrövidítheti a növény pompázási idejét.
3. Tanács: A víz hőmérsékletének, mennyiségének és cseréjének szabályozása
Minden virág esetében más lehet a víz megfelelő hőmérséklete és mennyisége, de alapvetően a vágott virágok a friss, langyos, azaz kézmeleg vizet szeretik. Fontos, hogy a virágcsokor minden szála beleérjen a vízbe, mert a kimaradóak hamar elpusztulnak. Ezenkívül lényeges eleme a virágok élettartam meghosszabbításának, hogy a virágok vizét 1-2 naponta cserélni kell és a vázát alaposan ki kell mosni mielőtt újat töltenénk bele.
4. Tanács: A vágott virágok tápanyagainak biztosítása
A vízbe természetesen lehet tenni modern vágott virág tápoldatot, mely biztosítja a növény számára a fontos ásványi sókat és cukrokat, de sok esetben néhány hagyományos megoldás többet segíthet és még olcsóbb is. Nagymamáink a vágott virágok élettartamának meghosszabbítása érdekében a vízbe egy csipet sót vagy cukrot, egy citromkarikát vagy néhány csepp citromlevet, ecetet tesznek és tettek. Ezek a mai napig nagyon hasznos praktikáknak számítanak, ha tovább szeretnénk csodálni a virágcsokrainkat.
5. Tanács: A virágok tárolási helyszínének kiválasztása
A vágott virágok élettartamát nem csak a feljebb említett megoldások befolyásolhatják, hanem az is, hogy hova, milyen minőségű, hőmérsékletű és fényességű helyre rakjuk a virágcsokrunkat. A virágoknál korai hervadást idézhet elő a dohányfüstnek való kitettség, a zöldségek vagy gyümölcsök melletti tárolás. Illetve nem viselik jól a magas hőmérsékletet és a tűző napot sem, mert ezek a tényezők gyorsítják a bimbók elnyílását.
Ha ezeket a tanácsokat megfogadjuk, akkor a vágott virágok mindenképpen tovább fognak tündökölni és ezáltal díszíteni az otthonunkat! Amennyiben a cserepes növényeitek is hamar elpusztulnak, olvassátok el az arról szóló cikkünket is, találunk rá megoldást!