A vásárlástól való elállás joga, avagy a 14 napos határidő

Online vásárlás

Az online vásárlások során, csupán képekre, videókra és vásárlói véleményekre hagyatkozhatunk, nincs fizikai kontaktus, így nem lehet tudni, hogy a végén tényleg azt kapjuk-e, amire vártunk. Ebben a helyzetben a vásárlástól való elállás joga segít nekünk csökkenteni a kockázatot, mely lehetőséget biztosít arra, hogy a termék kézhezvételét követő 14 napon belül, indoklás nélkül elálljunk a vásárlástól. De mit is jelent ez pontosan és mire vonatkozik?

Napjainkban az interneten való vásárlás nagyon elterjedt, mert megkönnyítheti és lerövidítheti a beszerzési folyamatot. Azonban veszélye is van, melyet a 14 napos elállási jog próbál kompenzálni, ami a vevő számára könnyebbséget jelent, a webáruházak számára viszont terhet. Ennek ellenére nagyon is szükség van rá, hiszen a fogyasztó (aki nem láthatta és nem tapinthatta a terméket) védelme fontos és ennek a jognak hála, azok is ki merik próbálni az online vásárlást, akik amúgy ódzkodtak tőle.

A fogyasztók kötelezettségei

A fogyasztónak alapvetően kétféle kötelezettsége van az elállás kapcsán, az egyik a bejelentési, a másik pedig a visszaküldési kötelezettség.

A termék kézhezvételét követően 14 napunk van arra, hogy a webáruhát felé jelezzük az elállási szándékunkat. (Ha a kéthetes időszak utolsó napja munkaszüneti napra esik, az elállási idő az ezt követő munkanapon jár le.) Ezt akár a telefonos ügyfélszolgálatot felhívva szóban, vagy akár postai levélként vagy email formájában írásban is megtehetjük. A lényeg az, hogy az elállás jelezve legyen a webshop felé.

Ha ezt megtettük, akkor következik a termék visszajuttatása a webáruháznak, melyről a bejelentéstől számított 14 napon belül kell gondoskodni. Ez a határidő arra vonatkozik, hogy a termék sértetlenül fel legyen adva, nem arra, hogy megérkezzen a visszaküldési címre az időszakon belül. A visszaküldés költsége szinte minden esetben a vásárlót terheli, kivéve akkor, amikor az online bolt úgy dönt, hogy átvállalja a költségeket, illetve, ha a vásárlási folyamat során a webáruház nem tájékoztatta előzetesen a fogyasztót, hogy a visszaküldés a fogyasztó költsége.

Nem csak termékek, hanem a szolgáltatások esetében is jogunk van a vásárlástól való elállás jogát alkalmazni, ha az online történt. Ebben az esetben viszont nem feltétlenül a 14 napos határidő áll rendelkezésünkre, csak addig állhatunk el, amíg a szolgáltató nem kezdi meg a fogyasztó előzetes beleegyezésével a szolgáltatás teljesítését.

A webáruház kötelezettségei

Természetesen nem csak a fogyasztóknak, hanem a webáruházaknak is vannak kötelezettségei az elállási folyamat során. Ez a tájékoztatási és visszatérítési kötelezettség.

Az előbbi azt jelenti, hogy az online üzletnek tájékoztatnia kell a fogyasztót az elállási jog lehetőségének gyakorlásáról. Tudatosítani kell a fogyasztóban, hogy a visszaküldés költsége kit terhel, visszaküldés esetén hova kell a terméket visszajuttatni, illetve kötelezően minimum 14 napot kell biztosítaniuk. A webshop dönthet úgy is, hogy megnöveli ezt a határidőt, így sok esetben találkozhatunk akár 30, 60, 90 napos elállási időtartammal is, de erről is informálni kell a vásárlót.

A visszatérítési kötelezettség, melynek ugyancsak 14 napon belül kell megtörténnie, azt takarja, hogy a webáruháznak az elállás bejelentését követően vissza kell térítenie a termék árát vagy a szállítási költséget. (A szállítói költség visszatérítési kötelezettsége NEM tévesztendő össze a visszaküldés költségével. A szállítási költség az az, amibe a termék a vásárlónak való kiszállítása került.) A webshop élhet a visszatartás jogával egészen addig, amíg a termék vissza nem érkezik hozzá vagy addig, amíg a fogyasztó nem igazolja, hogy a terméket feladta az online üzlet számára. Attól függően, hogy a vásárló milyen módon fizetett, például utánvéttel, átutalással vagy bankkártyás fizetéssel, az online boltnak ugyanabban a formában kell gondoskodnia a visszatérítésről, kivéve akkor, ha előre jelezte, hogy milyen módon történik majd a visszatérítés. s

Fontos, hogy a cégek nem köthetik különböző feltételekhez az elállás gyakorlást, mint például ahhoz, hogy a terméket az eredeti csomagolásban kell visszajuttatni hozzájuk.

Keresés

További bejegyzések

Tangózás és annak pozitív hatásai

Stresszes az életed, esetleg érzelmileg feszült vagy és valami megoldásra vágysz? Akkor olvasd el cikkünket és lépj be a tangózás szenvedélyes világába! Engedd el a stresszt, illetve az életedben fellépő feszültségeket!

Az ADHD felismerése

Az ADHD leggyakrabban a fiatalok esetében merül fel, de felnőttkorban is sokakat diagnosztizáltak már. Ebben a cikkben írunk az ADHD lehetséges tüneteiről, annak felismeréséről vagy az előforduló félrediagnosztizálási problémákról.

Színtanácsadás, mint önmagunk kifejezése az öltözködésben

A színek nagy szerepet játszanak az életünkben, mindenkinek van egy vagy több kedvence. Ez a szeretet megnyilvánulhat a lakásunk dizájnjában, az öltözködésünkben, a sminktermékeinkben és más egyéb területeken is. Jelen cikkünkben, mi a ruházat esetében vizsgáljuk meg a színeket, hiszen a színtanácsadás szolgáltatásáról lesz szó, ami a színelmélet tudományos alapjain

Címke felhő