IT Fitneszteszt – a résztvevők digitális készségeinek felmérése

Számítógépes készségek

Az IT Fitneszteszt egy szlovák kezdeményezés, melynek hazai megvalósítója az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért. Az ingyenes, online felmérés célja a V4 országokban élő diákok és fiatal felnőttek digitális készségeinek feltérképezése. A kitöltése nem igényel előzetes felkészülést, mert a kérdések nem az iskolai tananyag ismeretére irányulnak. A feladatok megoldása során lehet használni vagy jobban mondva, kell is igénybe venni online forrásokat és digitális eszközöket.

A kutatás, mely tavasz óta zajlik és október végén fejeződik be, elsősorban a fiatalok gyakorlati tudására fókuszál. Egy átfogóbb képet szeretnének kapni, ezért többek között olyan témák szerepelnek a kérdéssorban, mint egy tárgy összeszerelési mutatójának, egy online menetrendnek az értelmezése, az IT biztonság tudatossága vagy a közösségi oldalak biztonsági beállításainak megfelelő szintű ismerete. Ezek mind az összetett gondolkodást megmozgató témakörök, amikkel összesen nagyjából 45-60 percet kell foglalkozni.

Az általános iskolák felső tagozatos diákjainak 20 feladatot kell megoldaniuk, míg a középiskolásoknak és egyetemistáknak már egy összetettebb feladatsort, ahol 25 kérdést kell megválaszolniuk. Fontos még, hogy a kérdőívet nem csak diákok tölthetik ki, hanem bárki, aki kedvet érez ahhoz, hogy próbára tegye a digitális tudását, hiszen a tervek szerint mintegy 20.000 kitöltés (18.000 diák és 2000 felnőtt) alapján fogják kielemezni az eredményeket. A kitöltők, amikor beküldik a válaszokat, egy elektronikus tanúsítványt kapnak, mely azért lesz hasznos, mert általa megismerhetik, hogy milyen témákban kellene még fejlődniük.

A szervezők azzal motiválják a diákokat, a tanárokat és az iskolákat, hogy az 50% feletti eredményt elérők egy nyereményjátékban vehetnek részt, ahol értékes ajándékokra számíthatnak. Két fődíj van, melyből az egyiket a legszerencsésebb diák kapja, a másikat pedig az az iskola, ami a legtöbb 50% feletti eredményt elért diákot tudta mozgósítani.

A kutatás eredményeiből nem csak a résztvevők profitálnak majd, hanem az oktatási szektor és a munkaerőpiac fejlesztésén dolgozó kormányzati szereplők is, hiszen jelentős országos és régiós statisztikákat biztosítanak majd számukra.

Címkék: |

Keresés

További bejegyzések

Tangózás és annak pozitív hatásai

Stresszes az életed, esetleg érzelmileg feszült vagy és valami megoldásra vágysz? Akkor olvasd el cikkünket és lépj be a tangózás szenvedélyes világába! Engedd el a stresszt, illetve az életedben fellépő feszültségeket!

Az ADHD felismerése

Az ADHD leggyakrabban a fiatalok esetében merül fel, de felnőttkorban is sokakat diagnosztizáltak már. Ebben a cikkben írunk az ADHD lehetséges tüneteiről, annak felismeréséről vagy az előforduló félrediagnosztizálási problémákról.

Színtanácsadás, mint önmagunk kifejezése az öltözködésben

A színek nagy szerepet játszanak az életünkben, mindenkinek van egy vagy több kedvence. Ez a szeretet megnyilvánulhat a lakásunk dizájnjában, az öltözködésünkben, a sminktermékeinkben és más egyéb területeken is. Jelen cikkünkben, mi a ruházat esetében vizsgáljuk meg a színeket, hiszen a színtanácsadás szolgáltatásáról lesz szó, ami a színelmélet tudományos alapjain

Címke felhő