IT Fitneszteszt – a résztvevők digitális készségeinek felmérése

Számítógépes készségek

Az IT Fitneszteszt egy szlovák kezdeményezés, melynek hazai megvalósítója az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért. Az ingyenes, online felmérés célja a V4 országokban élő diákok és fiatal felnőttek digitális készségeinek feltérképezése. A kitöltése nem igényel előzetes felkészülést, mert a kérdések nem az iskolai tananyag ismeretére irányulnak. A feladatok megoldása során lehet használni vagy jobban mondva, kell is igénybe venni online forrásokat és digitális eszközöket.

A kutatás, mely tavasz óta zajlik és október végén fejeződik be, elsősorban a fiatalok gyakorlati tudására fókuszál. Egy átfogóbb képet szeretnének kapni, ezért többek között olyan témák szerepelnek a kérdéssorban, mint egy tárgy összeszerelési mutatójának, egy online menetrendnek az értelmezése, az IT biztonság tudatossága vagy a közösségi oldalak biztonsági beállításainak megfelelő szintű ismerete. Ezek mind az összetett gondolkodást megmozgató témakörök, amikkel összesen nagyjából 45-60 percet kell foglalkozni.

Az általános iskolák felső tagozatos diákjainak 20 feladatot kell megoldaniuk, míg a középiskolásoknak és egyetemistáknak már egy összetettebb feladatsort, ahol 25 kérdést kell megválaszolniuk. Fontos még, hogy a kérdőívet nem csak diákok tölthetik ki, hanem bárki, aki kedvet érez ahhoz, hogy próbára tegye a digitális tudását, hiszen a tervek szerint mintegy 20.000 kitöltés (18.000 diák és 2000 felnőtt) alapján fogják kielemezni az eredményeket. A kitöltők, amikor beküldik a válaszokat, egy elektronikus tanúsítványt kapnak, mely azért lesz hasznos, mert általa megismerhetik, hogy milyen témákban kellene még fejlődniük.

A szervezők azzal motiválják a diákokat, a tanárokat és az iskolákat, hogy az 50% feletti eredményt elérők egy nyereményjátékban vehetnek részt, ahol értékes ajándékokra számíthatnak. Két fődíj van, melyből az egyiket a legszerencsésebb diák kapja, a másikat pedig az az iskola, ami a legtöbb 50% feletti eredményt elért diákot tudta mozgósítani.

A kutatás eredményeiből nem csak a résztvevők profitálnak majd, hanem az oktatási szektor és a munkaerőpiac fejlesztésén dolgozó kormányzati szereplők is, hiszen jelentős országos és régiós statisztikákat biztosítanak majd számukra.

Címkék: |

Keresés

További bejegyzések

Magyarországi látnivalók, ahova mindenképpen utazz el!

Utazni és kirándulni egy olyan kaland, ami lehetővé teszi számunkra, hogy felfedezzük a világ szépségeseit és a természet gazdagságát. Magyarország pedig bővelkedik a lenyűgöző látnivalókban és a kihívást jelentő kirándulóhelyekben. Ezek a magyarországi látnivalók mind magukban hordozzák a történelem és a kultúra varázsát. Olvass tovább és ismerd meg a legfontosabb

Utazz velem és kávézz a budapesti kávéházak egyikében!

A kávé egy olyan örömforrás, amely mélyen belevésődött a mindennapokba, hiszen egy kis csésze meleg italban egy egész világ és kultúra rejlik. A kávézás egy életstílus. Olyan, mint egy rituálé, mely nemcsak az álmosság ellen segít küzdeni, hanem hozzájárul a pillanatok mélyebb megéléséhez. Ha kávézásról beszélünk, az érzéseknek és az

Emlékezzünk március 15-én!

Magyarország nemzeti ünnepe, március 15-e egy olyan nap, mely mély történelmi háttérrel rendelkezik és ezáltal különleges jelentőséggel is bír a magyarok számára. Ez a cikk azoknak íródott, akik nem pontosan tudják, hogy mit is ünneplünk ezen a napon. Olvass tovább és ismerd meg a történelmi esemény néhány fontosabb pontját!

Címke felhő