Könyves kultúra és könyves események mostanában

Ha kultúráról beszélünk akkor nagyon sok minden az eszünkbe juthat. Többek között az alapvető értékek, normák, az oktatás, a nyelv és a különböző művészetek (irodalom, festészet, zene stb), valamint különféle hagyományok és szokások, amik hatással vannak az emberekre és formálják a közösségeket. Jelen cikkben én a könyves kultúra, a könyvek és a szavak erejéről szeretnék beszélni.

A szavak ereje

A könyvek már évszázadok óta a kultúra alapkövei, legyen szó bármelyik országról. Nemcsak szórakoztatnak, hanem formálják is a társadalmi normákat, értékeket és az emberek gondolkodásmódját. Bár sokan úgy gondolják a könyvek ideje már kikopott az internetnek hála, az írott szavak ereje igenis fontos. Egy jó könyv képes megváltoztatni az emberek életét, akár új perspektívákat is képes nyitni és közös élményeket is teremt. Ám az is lehet, hogy csak kikapcsol, szórakoztat és növeli a szókincset.

A kötetek, történetek általában tükrözik az adott kor társadalmi, politikai és kulturális helyzetét. Gondoljunk csak a klasszikus irodalomra: Dickens, Tolstoy vagy éppen a magyar viszonylatban Móricz és Kosztolányi művei mind-mind a saját idejük társadalmi problémáira reflektálnak. Manapság háttérbe szorultak ezen művek, inkább a szórakoztató, kortárs irodalom a menő, de az biztos, hogy a múlt szerzőinek művei sem borulnak feledésbe a könyves kultúra világában.

Klasszikus vagy digitális olvasás

Az internet adta lehetőségeknek és a technológiai fejlődésnek köszönhetően ma már nem csak az olvasás klasszikus, fizikai formájával találkozhatunk. Egyre elterjedtebbé válnak az e-könyvek is, melyen online könnyen elérhetőek és azonnal letölthetőek a könyvkiadók, könyvkereskedők webshopjáról. Ez a hozzáférhetőség lehetővé teszi azt, hogy az olvasók bárhol, bármikor kényelmesen űzzék a hobbijukat. A digitális forma nagy előnye, hogy környezetbarátabb, valamint nincs szükség annyi könyvespolcra, nem kell folyamatosan rendezgetni a szekrényt, hogy még egy és még egy kötetnek helyet szorítsunk.

Igen, megvannak az előnyei, de ha őszinték akarunk lenni, az igazi könyvmolyok igénylik, hogy a kezükben tartsák a fizikai példányt, érezzék annak illatát és súlyát. Én is szoktam digitális formában olvasni, de nem tudom úgy elképzelni az életem, hogy mindig azt tegyem. Pótolhatatlan lenne az érzés, hogy egy regény oldalait lapozgatom és látom, hogy haladok. Mindenesetre az biztos, hogy a digitális olvasás megjelenése a könyvkiadás és az olvasás kultúrájában is új dimenziót nyitott. Az e-könyvek és az audiokönyvek népszerűsége valóban látható. Illetve az is, hogy a hagyományos könyvesboltok mellett egyre inkább teret nyernek az online platformok is, ahol az olvasók közvetlenül a szerzőktől, kiadóktól és könyvesboltoktól vásárolhatják meg a műveket.

Könyves események

És hogy miért is írok erről? Mert ismét eljött a Könyvfesztivál ideje, mely idén ünnepli 29. évfordulóját. Az esemény idén szeptember 26 és 29. között kerül megrendezésre Budapesten, a Millenárison. Ezenkívül ebben az időszakban lesz a PestText és a Margó Irodalmi fesztivál is, melyek a könyves kultúra elmaradhatatlan részei.

A programok szervezői szeretettel várnak minden irodalom- és könyvbarátot! Ne hagyjátok ki ezeket a fantasztikus lehetőségeket és élményt!

Címkék: |

Keresés

További bejegyzések

Könyves kultúra és könyves események mostanában

Ha kultúráról beszélünk akkor nagyon sok minden az eszünkbe juthat. Többek között az alapvető értékek, normák, az oktatás, a nyelv és a különböző művészetek (irodalom, festészet, zene stb), valamint különféle hagyományok és szokások, amik hatással vannak az emberekre és formálják a közösségeket. Jelen cikkben én a könyves kultúra, a könyvek

Police parfümök – Az egyedi stílus és kifinomult illatok

A Police márka az olasz divat világából indult 1983-ban, és az évtizedek során jelentős hatást gyakorolt a divatra és a parfümpiacon egyaránt. A Police parfümök a márka szellemiségét hordozzák: lázadó, modern, és merész. Eredetileg a Police főként ikonikus napszemüvegeiről volt ismert, de az illatok területén is gyorsan népszerűvé váltak, különösen

A kenderolaj egészséges felhasználása

A kenderolaj egyre népszerűbbé válik az egészséges életmódot követők körében, köszönhetően gazdag omega-3 és omega-6 zsírsav-, valamint E-vitamintartalmának. Ezek az értékes tápanyagok számos pozitív hatással vannak szervezetünkre. A kenderolaj nemcsak belsőleg fogyasztható, hanem kiváló alapanyaga számos kozmetikai terméknek is, hidratáló és regeneráló tulajdonságai miatt.

Címke felhő