A messze földön ismert szokás, a busójárás

Mohácsi Busójárás

Az új év mindig friss lehetőségeket és izgalmas kulturális eseményeket, fesztiválokat és koncerteket hoz magával, így 2024-ben is számos kulturális program kerül megrendezésre. S ahogy minden évben, idén is vár minket a mohácsi Busójárás február 8-13. között. Olvasd el cikkünket és ismerd meg a busójárás történelmi hátterét és hagyományát!

A Busójárás történelmi háttere

A Busójárás egy hagyományos magyar télűző fesztivál, melyet minden évben februárban rendeznek meg a Duna partján fekvő városban, Mohácson. A mohácsi sokácok hagyományának pontos dátumát a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. Ez a rendkívüli esemény egyedi maszkok, félelmetes jelmezek és élénk zenei kíséret mellett ünnepli a tél elűzését és a tavasz közeledtét. A fesztivál izgalmas és színes programokat kínál a helyieknek és az oda látogatóknak egyaránt, miközben nem feledkezik meg a magyar népi kultúra fontos elemeiről sem.

Története évszázadokra nyúlik vissza. A legenda szerint a helyi hősök, a busók, a török megszállás idején találták ki ezt a fesztivált. A török uralom alatt a mohácsiakat kemény elnyomás érte, és a hagyomány szerint a busók viselete és azoknak álarca segített elrejteni az embereket az azonosítás elől, miközben megfélemlítették a törököket. A fesztivál részévé vált az a hagyomány is, hogy a busók bemasíroztak a városba, és kiszabadították a helyieket a török fogságból.

A Busójárás különlegessége

A Busójárás egyedi és lenyűgöző maszkjai és jelmezei különleges figyelmet kapnak. A maszkok rendkívüli méretűek, és gyakran rémisztő arcvonásokat ábrázolnak. A jelmezek színpompásak és részletgazdagok, magukon hordozva a régi idők törökellenes harciasságát és a télbúcsúztatás ünnepi hangulatát.

A mohácsi fesztivál főszereplői a busók, akik szörnyalakú faálarcot viselnek és kifordított bundában, szalmával kitömött gatyában, esetleg bütykös harisnyában és bocskorban jelennek meg. A bundát többnyire lánc vagy kötél, esetleg öv tartja össze. Kellékük a kolomp, a kereplő vagy a fabuzogány. Utána beszélhetünk a szépbusókról, akik népviseletbe öltözött, arcukat fátyollal eltakaró lányok, alkalmanként férfiak. Az ő feladatuk a busók kísérése, hiszen a maszkok gyakran csökkent látóteret eredményeznek. Ezenkívül a busókat kísérik még a jankelék is, akik rongyos ruhákat viselnek, rongyos zsákkal a fejükön. Feladatuk az utca népének távoltartása liszttel, hamuval vagy fűszerporos zsákkal.

A Busójárás fesztivál résztvevői

A fesztivál résztvevői között minden korosztály megtalálható, és a rendezvény nemcsak a helyi közösséget, hanem a turistákat is erőszeretettel vonzza. A Busójárás kiváló példa arra, hogyan tud egy hagyományos fesztivál idővel kibővülni, változni és továbbra is megtartani az eredeti jelentését és szellemiségét. A télűző ünnepség nemcsak Mohács, hanem az egész ország és a világ számára is vonzó eseménnyé vált. A fesztivál ma már két fő részre oszlik: a hagyományőrző eseményekre, ahol a résztvevők állandó jelmezekben és maszkokban vonulnak fel, és a modern kulturális rendezvényekre, amelyek alatt koncerteket, kézműves vásárokat és gasztronómiai eseményeket érthetünk.

Utazz Te is Mohácsra februárban és légy részese ennek a kulturális programnak!

Címkék:

Keresés

További bejegyzések

Magyarországi látnivalók, ahova mindenképpen utazz el!

Utazni és kirándulni egy olyan kaland, ami lehetővé teszi számunkra, hogy felfedezzük a világ szépségeseit és a természet gazdagságát. Magyarország pedig bővelkedik a lenyűgöző látnivalókban és a kihívást jelentő kirándulóhelyekben. Ezek a magyarországi látnivalók mind magukban hordozzák a történelem és a kultúra varázsát. Olvass tovább és ismerd meg a legfontosabb

Utazz velem és kávézz a budapesti kávéházak egyikében!

A kávé egy olyan örömforrás, amely mélyen belevésődött a mindennapokba, hiszen egy kis csésze meleg italban egy egész világ és kultúra rejlik. A kávézás egy életstílus. Olyan, mint egy rituálé, mely nemcsak az álmosság ellen segít küzdeni, hanem hozzájárul a pillanatok mélyebb megéléséhez. Ha kávézásról beszélünk, az érzéseknek és az

Emlékezzünk március 15-én!

Magyarország nemzeti ünnepe, március 15-e egy olyan nap, mely mély történelmi háttérrel rendelkezik és ezáltal különleges jelentőséggel is bír a magyarok számára. Ez a cikk azoknak íródott, akik nem pontosan tudják, hogy mit is ünneplünk ezen a napon. Olvass tovább és ismerd meg a történelmi esemény néhány fontosabb pontját!

Címke felhő