A messze földön ismert szokás, a busójárás

Mohácsi Busójárás

Az új év mindig friss lehetőségeket és izgalmas kulturális eseményeket, fesztiválokat és koncerteket hoz magával, így 2024-ben is számos kulturális program kerül megrendezésre. S ahogy minden évben, idén is vár minket a mohácsi Busójárás február 8-13. között. Olvasd el cikkünket és ismerd meg a busójárás történelmi hátterét és hagyományát!

A Busójárás történelmi háttere

A Busójárás egy hagyományos magyar télűző fesztivál, melyet minden évben februárban rendeznek meg a Duna partján fekvő városban, Mohácson. A mohácsi sokácok hagyományának pontos dátumát a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. Ez a rendkívüli esemény egyedi maszkok, félelmetes jelmezek és élénk zenei kíséret mellett ünnepli a tél elűzését és a tavasz közeledtét. A fesztivál izgalmas és színes programokat kínál a helyieknek és az oda látogatóknak egyaránt, miközben nem feledkezik meg a magyar népi kultúra fontos elemeiről sem.

Története évszázadokra nyúlik vissza. A legenda szerint a helyi hősök, a busók, a török megszállás idején találták ki ezt a fesztivált. A török uralom alatt a mohácsiakat kemény elnyomás érte, és a hagyomány szerint a busók viselete és azoknak álarca segített elrejteni az embereket az azonosítás elől, miközben megfélemlítették a törököket. A fesztivál részévé vált az a hagyomány is, hogy a busók bemasíroztak a városba, és kiszabadították a helyieket a török fogságból.

A Busójárás különlegessége

A Busójárás egyedi és lenyűgöző maszkjai és jelmezei különleges figyelmet kapnak. A maszkok rendkívüli méretűek, és gyakran rémisztő arcvonásokat ábrázolnak. A jelmezek színpompásak és részletgazdagok, magukon hordozva a régi idők törökellenes harciasságát és a télbúcsúztatás ünnepi hangulatát.

A mohácsi fesztivál főszereplői a busók, akik szörnyalakú faálarcot viselnek és kifordított bundában, szalmával kitömött gatyában, esetleg bütykös harisnyában és bocskorban jelennek meg. A bundát többnyire lánc vagy kötél, esetleg öv tartja össze. Kellékük a kolomp, a kereplő vagy a fabuzogány. Utána beszélhetünk a szépbusókról, akik népviseletbe öltözött, arcukat fátyollal eltakaró lányok, alkalmanként férfiak. Az ő feladatuk a busók kísérése, hiszen a maszkok gyakran csökkent látóteret eredményeznek. Ezenkívül a busókat kísérik még a jankelék is, akik rongyos ruhákat viselnek, rongyos zsákkal a fejükön. Feladatuk az utca népének távoltartása liszttel, hamuval vagy fűszerporos zsákkal.

A Busójárás fesztivál résztvevői

A fesztivál résztvevői között minden korosztály megtalálható, és a rendezvény nemcsak a helyi közösséget, hanem a turistákat is erőszeretettel vonzza. A Busójárás kiváló példa arra, hogyan tud egy hagyományos fesztivál idővel kibővülni, változni és továbbra is megtartani az eredeti jelentését és szellemiségét. A télűző ünnepség nemcsak Mohács, hanem az egész ország és a világ számára is vonzó eseménnyé vált. A fesztivál ma már két fő részre oszlik: a hagyományőrző eseményekre, ahol a résztvevők állandó jelmezekben és maszkokban vonulnak fel, és a modern kulturális rendezvényekre, amelyek alatt koncerteket, kézműves vásárokat és gasztronómiai eseményeket érthetünk.

Utazz Te is Mohácsra februárban és légy részese ennek a kulturális programnak!

Címkék:

Keresés

További bejegyzések

Az 5G hálózat, a gyors és megbízható vezeték nélküli technológia

Az elmúlt időszakban a technológia rengeteget fejlődött, mely a mindennapi életünket nagyban megkönnyítette. A korábbi világ gyorsan háttérbe szorult és az 5G technológiának köszönhetően hatalmas áttörés történt a vezeték nélküli hálózatok terén, mely valójában megnyitotta az utat az új alkalmazások és szolgáltatások számára. Olvass tovább és ismerd meg közelebbről az

Hogyan legyen pihentetőbb a mindennapi alvás?

Az alvás nemcsak egy kötelező napi rutin, hanem egy erőforrás, mely nélkülözhetetlen a testendnek és lelkednek egyaránt. Kiváló lehetőséget nyújt a feltöltődésre és az életminőség javítására. Ha a pihentető alvás Neked is elkerüli az éjszakáidat, vagy ha az elalvás és a felkelés közötti órákat inkább kimerítőnek érzed, akkor itt az

A messze földön ismert szokás, a busójárás

Az új év mindig friss lehetőségeket és izgalmas kulturális eseményeket, fesztiválokat és koncerteket hoz magával, így 2024-ben is számos kulturális program kerül megrendezésre. S ahogy minden évben, idén is vár minket a mohácsi Busójárás február 8-13. között. Olvasd el cikkünket és ismerd meg a busójárás történelmi hátterét és hagyományát! A

Címke felhő