A Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont

Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont beltere

A Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont a főváros szívében, a volt Postapalota ikonikus, ma már műemlékvédelem alatt álló épületében található. A kiállítás látogatása során különböző edukatív játékoknak köszönhetően megtapasztalhatjuk a piaci kereskedők és a tőzsdei brókerek munkáját. A múzeum a kisebbeknek is készül játékokkal, így a látogatás nem csak a középiskolásoknak, de a családoknak is izgalmas időtöltés lehet. Ha szeretne többet megtudni az intézményről, akkor olvassa tovább a cikkünket!

A Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont 2022. március 15-én nyitotta meg kapuit. A tudásközpont interaktív módon nyújt betekintést a pénz világába, az intézmény mintegy 4 emeleten és 2400 négyzetméteren. A kiállítás célja, hogy a fiatalok és az idősek is megtapasztalják a pénzhasználat csínyját-bínját, amellett, hogy megismerkednek a pénz kultúrtörténetével, melyet a múzeum dolgozói magas szakmai színvonalon és élményalapúan tárnak a látogatók elé. A tudatos pénzkezelést különböző játékokon keresztül lehet megtanulni, a látogatók a gazdálkodástól kezdve, a kereskedésen át, a tőzsdézés tudományáig mindent kipróbálhatnak. Az őskortól napjainkig tartó pénztörténet esetében a fizetőeszközök kialakulásától a sportolók, tudósok, művészek által létrehozott, pénzben nem mérhető értékekig juthatnak el az odalátogatók. Ezenkívül UV-fény alatt megtekinthetőek valódi, használatban lévő papírpénzek is, melynek lényege, hogy a szemlélődő megismerje milyen hologramos jelek díszítik és védik őket a hamisítástól.

A látogatás végén pedig egy igazi, 12 kilós és körülbelül 250 millió forint értékű aranyrudat is megtekinthetnek és megemelhetnek, illetve saját arcképes bankjegyet is nyomtathatnak, amit ők maguk tervezhetnek meg különböző sablonok alapján.

Látogatás és nyitvatartás

A Pénzmúzeum ingyenesen látogatható, de előzetes online időpontfoglaláshoz kötött, kivéve az előre meghirdetett időpontokban. Az intézmény egész héten, a keddi nap kivételével, minden nap nyitvatart. Hétfőn, szerdán és pénteken 9-17 óráig, csütörtökön 9-19 óráig, a hétvégén pedig 10-18 óráig. Hétköznapokon a 9-14 óráig terjedő intervallumban iskolás csoportok látogatják a múzeumot, így az egyéni látogatóknak 14 órától van lehetőségük felkeresni az épületet.
Néhány esetben beszélhetünk rendkívüli nyitvatartásról is, melyről a múzeum honlapján, valamit a közösségi média felületeken érdemes tájékozódni.

Megközelíthetőség és ruhatár

A Pénzmúzeum a Széll Kálmán tér tőszomszédságában található, ami különböző tömegközlekedési eszközökkel (busz, villamos, metró) is megközelíthető. Onnan pedig már csak pár perc séta a múzeum Sándy Gyula közi főbejárata, amely akadálymentesen hozzáférhető. Ez már csak azért is fontos, mert az intézmény teljes látogatói területe akadálymentesített.

A Pénzmúzeum a látogatók számára biztosít egy mélyföldszinti ruhatárat. A kabátok, a 30×40 cm-nél nagyobb táskák és hátizsákok, valamint az esernyők elhelyezésére kulcsos szekrények állnak rendelkezésre, melyek 100 Ft-os vagy 1 eurós érmével működnek és kötelezően használandóak.

Keresés

További bejegyzések

Tangózás és annak pozitív hatásai

Stresszes az életed, esetleg érzelmileg feszült vagy és valami megoldásra vágysz? Akkor olvasd el cikkünket és lépj be a tangózás szenvedélyes világába! Engedd el a stresszt, illetve az életedben fellépő feszültségeket!

Az ADHD felismerése

Az ADHD leggyakrabban a fiatalok esetében merül fel, de felnőttkorban is sokakat diagnosztizáltak már. Ebben a cikkben írunk az ADHD lehetséges tüneteiről, annak felismeréséről vagy az előforduló félrediagnosztizálási problémákról.

Színtanácsadás, mint önmagunk kifejezése az öltözködésben

A színek nagy szerepet játszanak az életünkben, mindenkinek van egy vagy több kedvence. Ez a szeretet megnyilvánulhat a lakásunk dizájnjában, az öltözködésünkben, a sminktermékeinkben és más egyéb területeken is. Jelen cikkünkben, mi a ruházat esetében vizsgáljuk meg a színeket, hiszen a színtanácsadás szolgáltatásáról lesz szó, ami a színelmélet tudományos alapjain

Címke felhő