Fűszernövénykert az őszi és téli hónapokra

Fűszernövénykert a hidegebb évszakokra

Egy otthoni fűszernövénykert létrehozása nem csak hasznos számunkra, ha szeretünk főzni és vágyunk arra, hogy friss fűszerek kerüljenek az ételeinkbe, hanem egy jó hobbivá is válhat. Nem igényel nagy kertészeti tudást, a kertben vagy a házon belül, a konyhai ablakpárkányon is megtermeszthetjük a szükséges ételízesítőket. Ebben a cikkben a beltéri fűszernövénykertről lesz szó, aminek kiépítése tökéletes választás a hidegebb, őszi és a téli hónapokra is.

Sajnos nem mindenkinek adatik meg, hogy nagy telekkel rendelkezzen, ahol bármilyen virágot és zöldséget megtermeszthet. Ráadásul sokan zsúfolt városi lakásokba „szorulnak”, ahol a kertészeti vágyaikat még nehezebben tudják kiélni. De nem lehetetlen! Ha szeretnének, akkor ők is kialakíthatnak egy beltéri fűszernövénykertet, ahol megtermelhetik a számukra szükséges növényeket, ezzel biztosítva a főzés során felhasznált fűszereket. Nem bonyolult nekikezdeni, lássuk mire van szükség!

Kezdjünk bele!

Egy fűszernövénykert létrehozása során először is azon kell elgondolkodni, hogy hol szeretnénk fenntartani a kertünket és azon körülmények mellett milyen méretű és alakú kellékekre van szükségünk. Ezek a növények általában a napfényes helyeket szeretik, így olyan helyre kell ültetni őket, ahol naponta legalább nyolc órányi (részleges) napfényt kapnak. Reggel a nagyobb mennyiségű fényt, a délutáni melegekben viszont az árnyékosabb körülményeket kedvelik.

A virágtartó edények kiválasztásánál szükséges figyelembe venni, hogy az adott fűszernövényeknek, amiket vetőmagok vagy palánták formájában szerzünk be, mekkora lesz majd a magassága, a terjedelme, a fényigénye, valamint milyen vízelvezető rendszerre van szüksége. Érdemes nagy és mélyebb edényeket használni, mert azok a legalkalmasabbak a kifejlett növényeknek, illetve fontos az is, hogy a vízelvezetést még az elején megoldjuk, mondjuk üres tálkákkal, amiket betehetünk a cserepek alá.

A fűszerkertek esetében bármilyen földet használhatunk, mert ezek a növények általában nem kényesek a talajtípusra. Ennek ellenére érdemes lehet tápanyagban gazdag talajkeveréket használni, mely alatt szerves komposzt és általános virágföld egyvelegét értjük. A lényeg az, hogy a föld ne tartalmazzon káros műtrágyát, valamint növényvédőszer maradékokat.

Válasszuk ki a megfelelő fűszernövényeket!

Miután megbeszéltük a kialakítási teendőket nézzünk meg pár növényt, amit érdemes lehet termesztenünk. Ilyen fűszernövény lehet például a rozmaring, a bazsalikom, a kakukkfű, az oregánó, az illatos kapor, valamint a petrezselyem, a snidling és a menta. Ha ezeket megtermeljük, akkor már hiány nem lehet a konyhában!

Gondozzuk jól a fűszernövénykertünket!

Mint már említettük, ez a hobbi nem igényel nagy kertészeti ismereteket, de azért érdemes odafigyelni a növények igényeire. Majdnem minden fűszernövény jól bírja a napfényt, így érdemes napfényesebb területre helyezni őket. Egyes fűszerek több vizet igényelnek, mint mások, ezért jó döntés lehet a különböző fűszernövényfajtákat külön cserepekbe helyezni. Egy példával élve, a bazsalikom nagyobb vízigényű, mint a legtöbb másik fűszernövény. Az öntözések között érdemes kis időt hagyni, figyelni kell arra, hogy ne öntözzük túl a fűszerkertünket.

Amikor már a fűszernövények betakarításáról beszélünk, vigyáznunk kell arra, hogy óvatosan tépkedjük le az érett leveleket a növényről, mert ha véletlen nagyobb erőt fejtünk ki, akaratlanul is kiszedhetjük a növényt, méghozzá gyökerestül.

Keresés

További bejegyzések

Tangózás és annak pozitív hatásai

Stresszes az életed, esetleg érzelmileg feszült vagy és valami megoldásra vágysz? Akkor olvasd el cikkünket és lépj be a tangózás szenvedélyes világába! Engedd el a stresszt, illetve az életedben fellépő feszültségeket!

Az ADHD felismerése

Az ADHD leggyakrabban a fiatalok esetében merül fel, de felnőttkorban is sokakat diagnosztizáltak már. Ebben a cikkben írunk az ADHD lehetséges tüneteiről, annak felismeréséről vagy az előforduló félrediagnosztizálási problémákról.

Színtanácsadás, mint önmagunk kifejezése az öltözködésben

A színek nagy szerepet játszanak az életünkben, mindenkinek van egy vagy több kedvence. Ez a szeretet megnyilvánulhat a lakásunk dizájnjában, az öltözködésünkben, a sminktermékeinkben és más egyéb területeken is. Jelen cikkünkben, mi a ruházat esetében vizsgáljuk meg a színeket, hiszen a színtanácsadás szolgáltatásáról lesz szó, ami a színelmélet tudományos alapjain

Címke felhő