Eljött a szeptember, mely kerti munkák a legfontosabbak?

Kertgondozás ősszel

Véget ért a nyár és az időjárás lassan őszbe fordul, a kertben pedig rengeteg tennivaló akad, amit nem szabad halogatni. Persze, nem mindenkinek van a kerti munkákhoz ereje és türelme, de van, amit meg kell csinálni, ha következő évben is szeretnénk, hogy gyümölcsök és zöldségek teremjenek, valamint a virágok tündököljenek a kertünkben.

Mindenekelőtt a legfontosabb feladat, hogy a veteményest, amit egész nyáron műveltünk felkészítsük a következő évre. Ha még vannak éretlen zöldségek, akkor azokat még mindenképpen hagyjuk békén, de a kert többi részében távolítsuk el a már leérett zöldségek szárait és az elszáradt töveket, valamint kapáljuk meg a földet, hogy a talaj csapadékelvezetését segítsük.

Ha vannak gyümölcspalántáink, például eprünk, akkor nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy azt minden évben szaporítani kell. Ennél a feladatnál nagyon fontos az időzítés, mert se túl korán, se túl későn nem szabad megtörténnie, mert akkor lehet nem az lesz a végeredmény, amit az ember várna. Az eper indanövényeken keresztül szaporodik, melyeket nagyjából 30×30 cm tőtávolságra kell elültetni kora ősszel.

Aztán ott van még a málna is, melyet bár lehet ősszel és tavasszal is ültetni, de célszerűbb az előbbi évszakban. A málnasarjak ültetése során figyelnünk kell arra, hogy a tövek legalább 80 cm-re legyenek egymástól, valamint arra is figyelni kell, hogy meglazított, trágyával elkevert talajba kell eltenni, melyet be is kell locsolni annak érdekében, hogy a málna gyökere hamarabb megeredjen az új környezetében. Tavasszal pedig nem szabad megfeledkezni az újonnan ültetett és a meglévő málnatövek megmetszéséről sem.

A veteményesen kívül, a virágoskertben is célszerű elvégezni pár műveletet ősszel. A kora tavasszal virágzó növényeket érdemes most elültetni, mert akkor tudnak még ősszel, a fagyok előtt gyökeret ereszteni. Szeptemberben ajánlott még az egynyári dísznövényeket összeszedni, melyek már elszáradtak, valamint magokat gyűjteni belőlük.

Hulló falevelek

Az őszben talán az egyik legidegesítőbb dolog, hogy bár szépek a sárgába és barnába forduló levelek, folyamatosan hullanak és az embernek nap, mint nap fel kell söpörnie vagy gereblyéznie. Erre nincs sajnos jó megoldás, ez az élet rendje, de ha valaki meg akarja könnyíteni a dolgát, akkor beszerezhet egy lombfúvót, amivel ezt a kerti munkát gyorsabban és hatékonyabban meg tudja oldani. A lényeg viszont az, hogy az avar többféleképpen újrahasznosítható, például jó komposztnak is.

Érdemes felkészülni a téli, fagyos napokra, ne halogassuk tovább a kerti munkákat!

Címkék: |

Keresés

További bejegyzések

Magyarországi látnivalók, ahova mindenképpen utazz el!

Utazni és kirándulni egy olyan kaland, ami lehetővé teszi számunkra, hogy felfedezzük a világ szépségeseit és a természet gazdagságát. Magyarország pedig bővelkedik a lenyűgöző látnivalókban és a kihívást jelentő kirándulóhelyekben. Ezek a magyarországi látnivalók mind magukban hordozzák a történelem és a kultúra varázsát. Olvass tovább és ismerd meg a legfontosabb

Utazz velem és kávézz a budapesti kávéházak egyikében!

A kávé egy olyan örömforrás, amely mélyen belevésődött a mindennapokba, hiszen egy kis csésze meleg italban egy egész világ és kultúra rejlik. A kávézás egy életstílus. Olyan, mint egy rituálé, mely nemcsak az álmosság ellen segít küzdeni, hanem hozzájárul a pillanatok mélyebb megéléséhez. Ha kávézásról beszélünk, az érzéseknek és az

Emlékezzünk március 15-én!

Magyarország nemzeti ünnepe, március 15-e egy olyan nap, mely mély történelmi háttérrel rendelkezik és ezáltal különleges jelentőséggel is bír a magyarok számára. Ez a cikk azoknak íródott, akik nem pontosan tudják, hogy mit is ünneplünk ezen a napon. Olvass tovább és ismerd meg a történelmi esemény néhány fontosabb pontját!

Címke felhő