Hogyan legyen pihentetőbb a mindennapi alvás?

Pihentető alvás
Az alvás nemcsak egy kötelező napi rutin, hanem egy erőforrás, mely nélkülözhetetlen a testendnek és lelkednek egyaránt. Kiváló lehetőséget nyújt a feltöltődésre és az életminőség javítására. Ha a pihentető alvás Neked is elkerüli az éjszakáidat, vagy ha az elalvás és a felkelés közötti órákat inkább kimerítőnek érzed, akkor itt az ideje néhány apró trükkkel fellendíteni az alváshoz kapcsolódó tapasztalataidat és élményeidet.
Az kipihentség pozitív és a kialvatlanság negatív hatásai

Az alvásnak rengeteg pozitív hatását ismerjük, melyek elengedhetetlenek az egészséges és kiegyensúlyozott élethez. A jó alvásnak kiemelkedő szerepe van a fizikai frissességben, a memória és a kognitív funkciók javításában, az immunrendszer erősítésében, valamint az érzelmi jólétben is. Az alvás során a testünk regenerálódik, az izmaink pihennek, így a megfelelő mennyiségű alvás nélkülözhetetlen a frissességhez, a fáradtság csökkentéséhez és az energiaszint növeléséhez. Fontos szerepe van az agyunk kipihentségében is, mely segít a tanulás és problémamegoldás folyamataiban. A kialvatlanság kihat a koncentrációra, a figyelemre és a döntéshozatali képességekre. Az alvás ezenkívül hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez, mert anélkül könnyedén meggyengülhet a szervezetünk, mely hajlamossá tesz minket a betegségek elkapására. Ráadásul a kevés alvás növeli a stresszhormonok szintjét is, ami hosszútávon szorongáshoz és hangulatzavarokhoz vezethet, tehát érzelmileg labilissá válhat az ember.

Tippek a pihentetőbb alváshoz:
Alvási rutin bevezetése

Amennyiben szeretnél kipihentebb lenni az alvás után, érdemes lehet egy alvási rutint bevezetni. Annak köszönhetően a szervezetedet hosszabb távon megértheti, hogy mikor kell lepihennie, nem érzel majd késztetést arra, hogy tovább ébren maradj.

Rendezett környezet

Személy szerint nekem az is sokat segít, ha egy rendezett, tiszta hálószobában hajthatom álomra a fejemet. Ezenkívül nagyon sokat számít egy sötétítő függöny, mely kizárja a fényt, vagy egy kényelmes párna és paplan, vagy akár egy halk, kellemes és megnyugtató zene a háttérben. Ebben a környezetben lehet a legpihentetőbb az alvás.

Étkezési szokások

A kialvatlansághoz gyakran vezethetnek a rossz, egészségtelen étkezési szokások és a túlzott koffeinfogyasztás. Azonban fontos, hogy nem is az a probléma, ha későn eszel, hanem az, hogy mit. Érdemes lehet kipróbálni egy életmódváltást, vagy bevezetni az alvás előtti rövid sétát vagy meditációt.

Alvás előtti tevékenység

Erről biztos nagyon sokan tudnak már, de az alvásra negatív hatással bírhat az is, ha elalvás előtt az okostelefonunkat vagy laptopunkat nyomkodtuk. Pontosan ezért, érdemes lehet az esti órákban időben letenni a technológiai eszközöket és másra koncentrálni. A szemed és az agyad is mindenképpen hálás lesz ezért.

Remélem a cikknek köszönhetően pihentetőbb alvásban lesz részed! Jó éjszakát!

Címkék: |

Keresés

További bejegyzések

Magyarországi látnivalók, ahova mindenképpen utazz el!

Utazni és kirándulni egy olyan kaland, ami lehetővé teszi számunkra, hogy felfedezzük a világ szépségeseit és a természet gazdagságát. Magyarország pedig bővelkedik a lenyűgöző látnivalókban és a kihívást jelentő kirándulóhelyekben. Ezek a magyarországi látnivalók mind magukban hordozzák a történelem és a kultúra varázsát. Olvass tovább és ismerd meg a legfontosabb

Utazz velem és kávézz a budapesti kávéházak egyikében!

A kávé egy olyan örömforrás, amely mélyen belevésődött a mindennapokba, hiszen egy kis csésze meleg italban egy egész világ és kultúra rejlik. A kávézás egy életstílus. Olyan, mint egy rituálé, mely nemcsak az álmosság ellen segít küzdeni, hanem hozzájárul a pillanatok mélyebb megéléséhez. Ha kávézásról beszélünk, az érzéseknek és az

Emlékezzünk március 15-én!

Magyarország nemzeti ünnepe, március 15-e egy olyan nap, mely mély történelmi háttérrel rendelkezik és ezáltal különleges jelentőséggel is bír a magyarok számára. Ez a cikk azoknak íródott, akik nem pontosan tudják, hogy mit is ünneplünk ezen a napon. Olvass tovább és ismerd meg a történelmi esemény néhány fontosabb pontját!

Címke felhő