Eljött az október és ezzel a mellrák elleni küzdelem hónapja

A mellrák elleni küzdelem rózsaszín szalagja

A nők körében az mellrák az egyik leggyakrabban diagnosztizált daganattípus, évente nagyjából 7-8 ezer új esetet állapítanak meg. Mint minden betegségnél, az emlőráknál is az a legjobb, ha minél hamarabb felismerik, pontosan ezért az emberek minden évben egy hónapot annak szentelnek, hogy felhívják a figyelmet az ellene való küzdelem fontosságára. Ennek jelképe egy rózsaszín szalag, melynek viselésével ki lehet fejezni a támogatásunkat a kezdeményezés mellett. Most mi is ezt tesszük!

Mi a mellrák kialakulásának oka és kik az érintett személyek?

Sajnos a mellrák kialakulásának pontos oka nem ismert, csak lehetséges befolyásolási tényezőkről tudunk. Ilyen lehet például az egészségtelen táplálkozás, a túlzott húsfogyasztás, a mozgásszegény életmód és a túlsúly, valamint a dohányzás vagy a túlzott alkoholfogyasztás, amik mindegyike növelheti a betegség kockázatát. Az emlőrák esetében a genetikai érintettség is igen nagy rizikóval járhat. Amennyiben az egyenesági rokonságban előfordult korábban ilyen típusú daganat, akkor nagyobb a betegség kialakulásának esélye. A 40 év feletti korosztály a legveszélyeztetettebb, de előfordulhat fiatalabb korban is.

Mik a mellrák lehetséges tünetei?

A betegség lehet egyoldali, de az elváltozás egyszerre is jelentkezhet mindkét oldalon. Többnyire fájdalommentes és csak a szűrővizsgálatoknak köszönhetően lehet felismerni. A következő tünetek jelzésértékűek lehetnek:

  • tapintható csomó a mellben vagy a hónaljban
  • túlzottan megduzzadt, piros vagy kemény mell
  • viszkető, kipirosodó, súlyosabb esetben befelé forduló, váladékozó emlőbimbó
  • az emlő rendellenes alakja

Amennyiben bármelyiket tapasztalja, minél hamarabb forduljon orvoshoz!

Mit tehetünk az emlőrák ellen?

Az egészséges étrend, a rendszeres testmozgás és az egészségtelen szokások (mint a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás) mellőzése csökkentheti a betegség kialakulásának kockázatát. Azonban, ami még ennél is fontosabb, hogy folyamatosan járjunk el szűrésekre és végezzünk rendszeres önvizsgálatot, mert ezek hozzájárulhatnak a daganatos betegség korai felismeréséhez, ezáltal pedig nagyobb az esély a gyógyulásra is.

Milyen egy mellrák szűrés?

Az emlőszűrés a panaszmentes nők számára egy fájdalommentes vizsgálat, mely nagyjából 20 percet vesz igénybe és minden alkalommal mindkét emlőt megvizsgálják. Legelőször tapintásos vizsgálat történik, majd egy rutinszerű, kétirányú felvételt készítenek el. Ezt tapasztalt szakorvosok végzik. Jelenleg a leghatékonyabb szűrési eljárás a mammográfiai vizsgálat és a tomoszintézis, mellyel akár a néhány miniméternyi elváltozás is kimutatható.

Ha mindent rendben talált a szakorvos, akkor további vizsgálat nem indokolt, de két év múlva ajánlott megismételni a vizsgálatot.

Ne feledje, a rendszeres önvizsgálat és emlőszűrés életet menthet!

Keresés

További bejegyzések

Magyarországi látnivalók, ahova mindenképpen utazz el!

Utazni és kirándulni egy olyan kaland, ami lehetővé teszi számunkra, hogy felfedezzük a világ szépségeseit és a természet gazdagságát. Magyarország pedig bővelkedik a lenyűgöző látnivalókban és a kihívást jelentő kirándulóhelyekben. Ezek a magyarországi látnivalók mind magukban hordozzák a történelem és a kultúra varázsát. Olvass tovább és ismerd meg a legfontosabb

Utazz velem és kávézz a budapesti kávéházak egyikében!

A kávé egy olyan örömforrás, amely mélyen belevésődött a mindennapokba, hiszen egy kis csésze meleg italban egy egész világ és kultúra rejlik. A kávézás egy életstílus. Olyan, mint egy rituálé, mely nemcsak az álmosság ellen segít küzdeni, hanem hozzájárul a pillanatok mélyebb megéléséhez. Ha kávézásról beszélünk, az érzéseknek és az

Emlékezzünk március 15-én!

Magyarország nemzeti ünnepe, március 15-e egy olyan nap, mely mély történelmi háttérrel rendelkezik és ezáltal különleges jelentőséggel is bír a magyarok számára. Ez a cikk azoknak íródott, akik nem pontosan tudják, hogy mit is ünneplünk ezen a napon. Olvass tovább és ismerd meg a történelmi esemény néhány fontosabb pontját!

Címke felhő