Eljött az október és ezzel a mellrák elleni küzdelem hónapja

A mellrák elleni küzdelem rózsaszín szalagja

A nők körében az mellrák az egyik leggyakrabban diagnosztizált daganattípus, évente nagyjából 7-8 ezer új esetet állapítanak meg. Mint minden betegségnél, az emlőráknál is az a legjobb, ha minél hamarabb felismerik, pontosan ezért az emberek minden évben egy hónapot annak szentelnek, hogy felhívják a figyelmet az ellene való küzdelem fontosságára. Ennek jelképe egy rózsaszín szalag, melynek viselésével ki lehet fejezni a támogatásunkat a kezdeményezés mellett. Most mi is ezt tesszük!

Mi a mellrák kialakulásának oka és kik az érintett személyek?

Sajnos a mellrák kialakulásának pontos oka nem ismert, csak lehetséges befolyásolási tényezőkről tudunk. Ilyen lehet például az egészségtelen táplálkozás, a túlzott húsfogyasztás, a mozgásszegény életmód és a túlsúly, valamint a dohányzás vagy a túlzott alkoholfogyasztás, amik mindegyike növelheti a betegség kockázatát. Az emlőrák esetében a genetikai érintettség is igen nagy rizikóval járhat. Amennyiben az egyenesági rokonságban előfordult korábban ilyen típusú daganat, akkor nagyobb a betegség kialakulásának esélye. A 40 év feletti korosztály a legveszélyeztetettebb, de előfordulhat fiatalabb korban is.

Mik a mellrák lehetséges tünetei?

A betegség lehet egyoldali, de az elváltozás egyszerre is jelentkezhet mindkét oldalon. Többnyire fájdalommentes és csak a szűrővizsgálatoknak köszönhetően lehet felismerni. A következő tünetek jelzésértékűek lehetnek:

  • tapintható csomó a mellben vagy a hónaljban
  • túlzottan megduzzadt, piros vagy kemény mell
  • viszkető, kipirosodó, súlyosabb esetben befelé forduló, váladékozó emlőbimbó
  • az emlő rendellenes alakja

Amennyiben bármelyiket tapasztalja, minél hamarabb forduljon orvoshoz!

Mit tehetünk az emlőrák ellen?

Az egészséges étrend, a rendszeres testmozgás és az egészségtelen szokások (mint a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás) mellőzése csökkentheti a betegség kialakulásának kockázatát. Azonban, ami még ennél is fontosabb, hogy folyamatosan járjunk el szűrésekre és végezzünk rendszeres önvizsgálatot, mert ezek hozzájárulhatnak a daganatos betegség korai felismeréséhez, ezáltal pedig nagyobb az esély a gyógyulásra is.

Milyen egy mellrák szűrés?

Az emlőszűrés a panaszmentes nők számára egy fájdalommentes vizsgálat, mely nagyjából 20 percet vesz igénybe és minden alkalommal mindkét emlőt megvizsgálják. Legelőször tapintásos vizsgálat történik, majd egy rutinszerű, kétirányú felvételt készítenek el. Ezt tapasztalt szakorvosok végzik. Jelenleg a leghatékonyabb szűrési eljárás a mammográfiai vizsgálat és a tomoszintézis, mellyel akár a néhány miniméternyi elváltozás is kimutatható.

Ha mindent rendben talált a szakorvos, akkor további vizsgálat nem indokolt, de két év múlva ajánlott megismételni a vizsgálatot.

Ne feledje, a rendszeres önvizsgálat és emlőszűrés életet menthet!

Keresés

További bejegyzések

Tangózás és annak pozitív hatásai

Stresszes az életed, esetleg érzelmileg feszült vagy és valami megoldásra vágysz? Akkor olvasd el cikkünket és lépj be a tangózás szenvedélyes világába! Engedd el a stresszt, illetve az életedben fellépő feszültségeket!

Az ADHD felismerése

Az ADHD leggyakrabban a fiatalok esetében merül fel, de felnőttkorban is sokakat diagnosztizáltak már. Ebben a cikkben írunk az ADHD lehetséges tüneteiről, annak felismeréséről vagy az előforduló félrediagnosztizálási problémákról.

Színtanácsadás, mint önmagunk kifejezése az öltözködésben

A színek nagy szerepet játszanak az életünkben, mindenkinek van egy vagy több kedvence. Ez a szeretet megnyilvánulhat a lakásunk dizájnjában, az öltözködésünkben, a sminktermékeinkben és más egyéb területeken is. Jelen cikkünkben, mi a ruházat esetében vizsgáljuk meg a színeket, hiszen a színtanácsadás szolgáltatásáról lesz szó, ami a színelmélet tudományos alapjain

Címke felhő