Az ADHD felismerése

ADHD

Az ADHD leggyakrabban a fiatalok esetében merül fel, de felnőttkorban is sokakat diagnosztizáltak már. Ebben a cikkben írunk az ADHD lehetséges tüneteiről, annak felismeréséről vagy az előforduló félrediagnosztizálási problémákról.

Az ADHD és annak tünetei

Az ADHD egy figyelemhiányos hiperaktivitás zavar, mely egy idegrendszeri fejlődési rendellenesség. Legszembetűnőbb tünete a figyelemzavar, a hiperaktivitás, a feledékenység, illetve a gyenge impulzuskontroll. Ezenkívül felmerülhet még az alacsony önértékelés, a depresszió, valamint az alulteljesítés miatti kudarcérzet. Jellemző még az ingerlékenység, az irritábilitás, a hangulatingadozás és a hiperaktivitás.

Ezeknek a tüneteknek a mértéke mindenkinél eltérő lehet és pontosan ezért áll fent a következő pontban előforduló probléma.

AZ ADHD félrediagnosztizálások előfordulása

A tünetek különböző mértékének felmerülése miatt nem könnyű diagnosztizálni az ADHD-t. Sajnos sok esetben alul, néha pedig túldiagnosztizálják a megjelenő tünetek hatására, hiszen ezek mind olyanok, melyek normális humán tulajdonságok. Nehéz megállapítani, hogy most valaki azért küzd hiperaktivitásban, esetleg fáradtságban, kimerültségben vagy feledékenységben, figyelmetlenségben, mert ADHD-s tünetei vannak vagy azért, mert szimplán több az energiája vagy éppen kimerült. Ezenkívül a stresszes helyzetek, az allergiák, az asztma, a cukorbetegség, a vashiány vagy pajzsmirigy problémák is okozhatnak hasonló tüneteket.

Ezért érdemes ezeket az ismertetőjeleket hosszú távon vizsgálni, hogy elkerüljük a félrediagnosztizálás eshetőségét.

Felnőttkori hiperaktivitás legjellemzőbb tünetei

Sok esetben nem sikerül az ADHD-t fiatalkorban diagnosztizálni, csak felnőttkorban állapítják meg az orvosok. Ebben az esetben a következők a legjellemzőbb tünetek: belső nyugtalanság, túlzott beszédesség, állandó mozgékonyság, ellazulási képtelenség, illetve az impulzivitás.

A tüneteket a nők esetében még nehezebb felismerni a nemek közötti előítéletek és a különböző tünetek miatt. A nők panaszai a következőkben nyilvánulhatnak meg:

  • Figyelmetlenség: nehézség a napi, heti feladatok elvégzése során
  • Impulzivitás és nyugtalanság: nehézség az impulzív cselekedetek következményeinek felmérésében
  • Feledékenység: határidők és holmik elfelejtése
  • Szervezetlenség és multitasking problémák: nehézség a különböző feladatok egyidejű kezelésre során
  • Időérzékelés: nehézség az időbeosztás tartásában, a feladatokra fordított idő alábecsülésében
  • Önbecsülési, önértékelési problémák

Keresés

További bejegyzések

Tangózás és annak pozitív hatásai

Stresszes az életed, esetleg érzelmileg feszült vagy és valami megoldásra vágysz? Akkor olvasd el cikkünket és lépj be a tangózás szenvedélyes világába! Engedd el a stresszt, illetve az életedben fellépő feszültségeket!

Az ADHD felismerése

Az ADHD leggyakrabban a fiatalok esetében merül fel, de felnőttkorban is sokakat diagnosztizáltak már. Ebben a cikkben írunk az ADHD lehetséges tüneteiről, annak felismeréséről vagy az előforduló félrediagnosztizálási problémákról. Az ADHD és annak tünetei Az ADHD egy figyelemhiányos hiperaktivitás zavar, mely egy idegrendszeri fejlődési rendellenesség. Legszembetűnőbb tünete a figyelemzavar, a

Színtanácsadás, mint önmagunk kifejezése az öltözködésben

A színek nagy szerepet játszanak az életünkben, mindenkinek van egy vagy több kedvence. Ez a szeretet megnyilvánulhat a lakásunk dizájnjában, az öltözködésünkben, a sminktermékeinkben és más egyéb területeken is. Jelen cikkünkben, mi a ruházat esetében vizsgáljuk meg a színeket, hiszen a színtanácsadás szolgáltatásáról lesz szó, ami a színelmélet tudományos alapjain

Címke felhő