Az ADHD felismerése

ADHD

Az ADHD leggyakrabban a fiatalok esetében merül fel, de felnőttkorban is sokakat diagnosztizáltak már. Ebben a cikkben írunk az ADHD lehetséges tüneteiről, annak felismeréséről vagy az előforduló félrediagnosztizálási problémákról.

Az ADHD és annak tünetei

Az ADHD egy figyelemhiányos hiperaktivitás zavar, mely egy idegrendszeri fejlődési rendellenesség. Legszembetűnőbb tünete a figyelemzavar, a hiperaktivitás, a feledékenység, illetve a gyenge impulzuskontroll. Ezenkívül felmerülhet még az alacsony önértékelés, a depresszió, valamint az alulteljesítés miatti kudarcérzet. Jellemző még az ingerlékenység, az irritábilitás, a hangulatingadozás és a hiperaktivitás.

Ezeknek a tüneteknek a mértéke mindenkinél eltérő lehet és pontosan ezért áll fent a következő pontban előforduló probléma.

AZ ADHD félrediagnosztizálások előfordulása

A tünetek különböző mértékének felmerülése miatt nem könnyű diagnosztizálni az ADHD-t. Sajnos sok esetben alul, néha pedig túldiagnosztizálják a megjelenő tünetek hatására, hiszen ezek mind olyanok, melyek normális humán tulajdonságok. Nehéz megállapítani, hogy most valaki azért küzd hiperaktivitásban, esetleg fáradtságban, kimerültségben vagy feledékenységben, figyelmetlenségben, mert ADHD-s tünetei vannak vagy azért, mert szimplán több az energiája vagy éppen kimerült. Ezenkívül a stresszes helyzetek, az allergiák, az asztma, a cukorbetegség, a vashiány vagy pajzsmirigy problémák is okozhatnak hasonló tüneteket.

Ezért érdemes ezeket az ismertetőjeleket hosszú távon vizsgálni, hogy elkerüljük a félrediagnosztizálás eshetőségét.

Felnőttkori hiperaktivitás legjellemzőbb tünetei

Sok esetben nem sikerül az ADHD-t fiatalkorban diagnosztizálni, csak felnőttkorban állapítják meg az orvosok. Ebben az esetben a következők a legjellemzőbb tünetek: belső nyugtalanság, túlzott beszédesség, állandó mozgékonyság, ellazulási képtelenség, illetve az impulzivitás.

A tüneteket a nők esetében még nehezebb felismerni a nemek közötti előítéletek és a különböző tünetek miatt. A nők panaszai a következőkben nyilvánulhatnak meg:

  • Figyelmetlenség: nehézség a napi, heti feladatok elvégzése során
  • Impulzivitás és nyugtalanság: nehézség az impulzív cselekedetek következményeinek felmérésében
  • Feledékenység: határidők és holmik elfelejtése
  • Szervezetlenség és multitasking problémák: nehézség a különböző feladatok egyidejű kezelésre során
  • Időérzékelés: nehézség az időbeosztás tartásában, a feladatokra fordított idő alábecsülésében
  • Önbecsülési, önértékelési problémák

Keresés

További bejegyzések

Magyarországi látnivalók, ahova mindenképpen utazz el!

Utazni és kirándulni egy olyan kaland, ami lehetővé teszi számunkra, hogy felfedezzük a világ szépségeseit és a természet gazdagságát. Magyarország pedig bővelkedik a lenyűgöző látnivalókban és a kihívást jelentő kirándulóhelyekben. Ezek a magyarországi látnivalók mind magukban hordozzák a történelem és a kultúra varázsát. Olvass tovább és ismerd meg a legfontosabb

Utazz velem és kávézz a budapesti kávéházak egyikében!

A kávé egy olyan örömforrás, amely mélyen belevésődött a mindennapokba, hiszen egy kis csésze meleg italban egy egész világ és kultúra rejlik. A kávézás egy életstílus. Olyan, mint egy rituálé, mely nemcsak az álmosság ellen segít küzdeni, hanem hozzájárul a pillanatok mélyebb megéléséhez. Ha kávézásról beszélünk, az érzéseknek és az

Emlékezzünk március 15-én!

Magyarország nemzeti ünnepe, március 15-e egy olyan nap, mely mély történelmi háttérrel rendelkezik és ezáltal különleges jelentőséggel is bír a magyarok számára. Ez a cikk azoknak íródott, akik nem pontosan tudják, hogy mit is ünneplünk ezen a napon. Olvass tovább és ismerd meg a történelmi esemény néhány fontosabb pontját!

Címke felhő