Parfümőrök a főszerepben, avagy az Orrok munkája

Parfümőrök

Az illatok minden nap velünk vannak. Életünk során rengeteg élményt és emléket kötünk hozzájuk, amik az érzelmi töltetük miatt örökké velünk maradnak és akár többet is jelenthetnek számunkra egy-egy fényképnél. Lehet, hogy évek múlva egy virágillat miatt tudunk visszatekinteni a múltba, visszaemlékezni néhai nagymamánkra, aki az utolsó látogatásunk alkalmával éppen egy virágoskert kellős közepén tevékenykedett.

Az illatok rabul ejthetnek minket és az emlékeinket is, mégsem gondolkodunk el sokan azon, hogy kik alkotják meg a szeretett parfümjeinket. Azt általában tudjuk, hogy mi egy parfüm márkája és neve, mert sok esetben ezek miatt vásároljuk meg őket; még talán az illatjegyét is ismerjük, de hogy kinek köszönhetjük őket, azzal nem sokan vagyunk tisztában. 

Akik a legcsodásabb és legkülönlegesebb illatokat készítik, azok a parfümőrök, más néven az Orrok. 

Mit kell tudni a parfümökről általánosságban?

A parfümválasztásra nagy hangsúly kell fektetni, mert nem csak az ember stílusérzékéről árulkodik, hanem tükrözi az ember személyiségét is. Egy egyéni parfüm esetében az a lényeg, hogy minél jobban besimuljon az egyén saját illatába, mert az azonossága vagy különbsége határozza meg, hogy másoknak mennyire fog tetszeni az illetőn lévő illat és hogy ezáltal milyen véleménnyel lesznek róla. Mi több, a parfüm a viselőjére is hatással lehet, például magabiztosságot adhat neki. Továbbá egy jól megválasztott parfümöt akár veszélyes fegyverré is lehet alakítani. Ha jól választunk, akkor az a környezetünkre is hatással lehet, elrejthet vagy kitüntethet minket a tömegből. 

A tévhittel ellentétben, a parfümök tartóssága nem a töménységüktől függ, hanem a bennük megtalálható illatmolekulák mennyiségétől. Tehát ha sok van bennük, akkor az illatuk sokáig érezhető lesz, ha kevés, akkor pedig gyorsabban elillannak. 

Hogyan válhat valakiből parfümőr?

Mindenekelőtt a parfümőröknek rendkívül érzékeny és kifinomult orral kell rendelkezniük. Az illatmolekulákat olyan mély szinten kell érzékelniük és ismerniük, mint egy átlagembernek sosem. A kimagasló szaglóérzékük mellett szükségük van még türelemre és kreativitásra is, hiszen el kell képzelniük és készíteniük egy még meg nem alkotott, vadonatúj illatot, ami akár évek munkája is lehet. Az illatokon kívül viszont a szakmát egy megfoghatatlan légkör lengi körbe, melyet csak komoly tanulmányok után érthetnek meg az emberek. 

Európai viszonylatban két híres, parfümőr iskoláról beszélhetünk. Az egyik Grasse-ban, a másik pedig Versailles-ben található és mindkettő nagy múlttal rendelkező intézmény. Azoknak, akik be szeretnének kerülni a létesítmények egyikébe, felsőfokú biológiai vagy kémiai ismeretekkel kell rendelkezniük. Az iskolában a kémiai és biológiai ismeretektől kezdve, az illatmolekulák viselkedésén át, egészen a parfümök rendszertanáig meg kell ismerkedniük a tanulóknak. A parfümkészítés művészet és a sikerparfümök receptje hétpecsétes titok.

A leghíresebb parfümőrök általában férfiak, de szerencsére néhány nő is akad a nagyobbak között. Ebben a cikkben két magyar parfümőrt hoztunk példának, az egyik Zólyomi Zsolt, a másik pedig Minya Viktória. 

Zólyomi Zsolt a versailles-e ISIPCA iskolában tanulta ki a parfümkészítés tudományát, majd az azt követő sok éves tapasztalatnak hála mára már az egyik legismertebb parfümőr. Ő luxus és felső kategóriás parfümkészítés mellett kötelezte el magát, de egyéni megrendeléseket is vállal hazai és külföldi megrendelőktől egyaránt. Ezenkívül parfümtanácsadásokat is tart. 

Minya Viktória egy Párizsban élő magyar női parfümőr, akinek illatkreációit több kontinens luxusparfümériái is árusítják. A dél-franciai Grasse-ban tanul, már több, mint 10 éve dolgozik a szakmában. Jelentősége már csak azért is nagy, mert a parfümőrök főleg férfiak és nehéz felvenni velük a versenyt. 

Címkék: |

Keresés

További bejegyzések

Magyarországi látnivalók, ahova mindenképpen utazz el!

Utazni és kirándulni egy olyan kaland, ami lehetővé teszi számunkra, hogy felfedezzük a világ szépségeseit és a természet gazdagságát. Magyarország pedig bővelkedik a lenyűgöző látnivalókban és a kihívást jelentő kirándulóhelyekben. Ezek a magyarországi látnivalók mind magukban hordozzák a történelem és a kultúra varázsát. Olvass tovább és ismerd meg a legfontosabb

Utazz velem és kávézz a budapesti kávéházak egyikében!

A kávé egy olyan örömforrás, amely mélyen belevésődött a mindennapokba, hiszen egy kis csésze meleg italban egy egész világ és kultúra rejlik. A kávézás egy életstílus. Olyan, mint egy rituálé, mely nemcsak az álmosság ellen segít küzdeni, hanem hozzájárul a pillanatok mélyebb megéléséhez. Ha kávézásról beszélünk, az érzéseknek és az

Emlékezzünk március 15-én!

Magyarország nemzeti ünnepe, március 15-e egy olyan nap, mely mély történelmi háttérrel rendelkezik és ezáltal különleges jelentőséggel is bír a magyarok számára. Ez a cikk azoknak íródott, akik nem pontosan tudják, hogy mit is ünneplünk ezen a napon. Olvass tovább és ismerd meg a történelmi esemény néhány fontosabb pontját!

Címke felhő