Parfümőrök a főszerepben, avagy az Orrok munkája

Parfümőrök

Az illatok minden nap velünk vannak. Életünk során rengeteg élményt és emléket kötünk hozzájuk, amik az érzelmi töltetük miatt örökké velünk maradnak és akár többet is jelenthetnek számunkra egy-egy fényképnél. Lehet, hogy évek múlva egy virágillat miatt tudunk visszatekinteni a múltba, visszaemlékezni néhai nagymamánkra, aki az utolsó látogatásunk alkalmával éppen egy virágoskert kellős közepén tevékenykedett.

Az illatok rabul ejthetnek minket és az emlékeinket is, mégsem gondolkodunk el sokan azon, hogy kik alkotják meg a szeretett parfümjeinket. Azt általában tudjuk, hogy mi egy parfüm márkája és neve, mert sok esetben ezek miatt vásároljuk meg őket; még talán az illatjegyét is ismerjük, de hogy kinek köszönhetjük őket, azzal nem sokan vagyunk tisztában. 

Akik a legcsodásabb és legkülönlegesebb illatokat készítik, azok a parfümőrök, más néven az Orrok. 

Mit kell tudni a parfümökről általánosságban?

A parfümválasztásra nagy hangsúly kell fektetni, mert nem csak az ember stílusérzékéről árulkodik, hanem tükrözi az ember személyiségét is. Egy egyéni parfüm esetében az a lényeg, hogy minél jobban besimuljon az egyén saját illatába, mert az azonossága vagy különbsége határozza meg, hogy másoknak mennyire fog tetszeni az illetőn lévő illat és hogy ezáltal milyen véleménnyel lesznek róla. Mi több, a parfüm a viselőjére is hatással lehet, például magabiztosságot adhat neki. Továbbá egy jól megválasztott parfümöt akár veszélyes fegyverré is lehet alakítani. Ha jól választunk, akkor az a környezetünkre is hatással lehet, elrejthet vagy kitüntethet minket a tömegből. 

A tévhittel ellentétben, a parfümök tartóssága nem a töménységüktől függ, hanem a bennük megtalálható illatmolekulák mennyiségétől. Tehát ha sok van bennük, akkor az illatuk sokáig érezhető lesz, ha kevés, akkor pedig gyorsabban elillannak. 

Hogyan válhat valakiből parfümőr?

Mindenekelőtt a parfümőröknek rendkívül érzékeny és kifinomult orral kell rendelkezniük. Az illatmolekulákat olyan mély szinten kell érzékelniük és ismerniük, mint egy átlagembernek sosem. A kimagasló szaglóérzékük mellett szükségük van még türelemre és kreativitásra is, hiszen el kell képzelniük és készíteniük egy még meg nem alkotott, vadonatúj illatot, ami akár évek munkája is lehet. Az illatokon kívül viszont a szakmát egy megfoghatatlan légkör lengi körbe, melyet csak komoly tanulmányok után érthetnek meg az emberek. 

Európai viszonylatban két híres, parfümőr iskoláról beszélhetünk. Az egyik Grasse-ban, a másik pedig Versailles-ben található és mindkettő nagy múlttal rendelkező intézmény. Azoknak, akik be szeretnének kerülni a létesítmények egyikébe, felsőfokú biológiai vagy kémiai ismeretekkel kell rendelkezniük. Az iskolában a kémiai és biológiai ismeretektől kezdve, az illatmolekulák viselkedésén át, egészen a parfümök rendszertanáig meg kell ismerkedniük a tanulóknak. A parfümkészítés művészet és a sikerparfümök receptje hétpecsétes titok.

A leghíresebb parfümőrök általában férfiak, de szerencsére néhány nő is akad a nagyobbak között. Ebben a cikkben két magyar parfümőrt hoztunk példának, az egyik Zólyomi Zsolt, a másik pedig Minya Viktória. 

Zólyomi Zsolt a versailles-e ISIPCA iskolában tanulta ki a parfümkészítés tudományát, majd az azt követő sok éves tapasztalatnak hála mára már az egyik legismertebb parfümőr. Ő luxus és felső kategóriás parfümkészítés mellett kötelezte el magát, de egyéni megrendeléseket is vállal hazai és külföldi megrendelőktől egyaránt. Ezenkívül parfümtanácsadásokat is tart. 

Minya Viktória egy Párizsban élő magyar női parfümőr, akinek illatkreációit több kontinens luxusparfümériái is árusítják. A dél-franciai Grasse-ban tanul, már több, mint 10 éve dolgozik a szakmában. Jelentősége már csak azért is nagy, mert a parfümőrök főleg férfiak és nehéz felvenni velük a versenyt. 

Címkék: |

Keresés

További bejegyzések

Az 5G hálózat, a gyors és megbízható vezeték nélküli technológia

Az elmúlt időszakban a technológia rengeteget fejlődött, mely a mindennapi életünket nagyban megkönnyítette. A korábbi világ gyorsan háttérbe szorult és az 5G technológiának köszönhetően hatalmas áttörés történt a vezeték nélküli hálózatok terén, mely valójában megnyitotta az utat az új alkalmazások és szolgáltatások számára. Olvass tovább és ismerd meg közelebbről az

Hogyan legyen pihentetőbb a mindennapi alvás?

Az alvás nemcsak egy kötelező napi rutin, hanem egy erőforrás, mely nélkülözhetetlen a testendnek és lelkednek egyaránt. Kiváló lehetőséget nyújt a feltöltődésre és az életminőség javítására. Ha a pihentető alvás Neked is elkerüli az éjszakáidat, vagy ha az elalvás és a felkelés közötti órákat inkább kimerítőnek érzed, akkor itt az

A messze földön ismert szokás, a busójárás

Az új év mindig friss lehetőségeket és izgalmas kulturális eseményeket, fesztiválokat és koncerteket hoz magával, így 2024-ben is számos kulturális program kerül megrendezésre. S ahogy minden évben, idén is vár minket a mohácsi Busójárás február 8-13. között. Olvasd el cikkünket és ismerd meg a busójárás történelmi hátterét és hagyományát!

Címke felhő