A fast fashion termékek szemben a fenntartható divattal

A fenntartható divat szemben a fast fashionnel

Napjainkban egyre elterjedtebbek a fast fashion termékek és márkák, amik káros hatással bírnak a környezetre. Sőt, a szomorú igazság az az, hogy a divatipar a második legkörnyezetszennyezőbb iparág a világon. Szerencsére, miután az 1980-as évek végén több cég is lebukott az etikátlan és környezetre káros gyártási körülményeik miatt, felmerült a fenntartható divat fogalma, melynek hatására a vállalatok végre elkezdtek új alternatívákat keresni és egyre több divatcég állt az ügy mögé. Ebben a cikkben erről lesz szó.

A környezet hatalmas árat fizet azért, hogy az embereknek minél nagyobb választékban, minél olcsóbban, illetve minél könnyebben és gyorsabban elérhetőek legyenek a fast fashion termékek. Sajnos ezek a ruhák a silány minőségüknek és a divat gyors elévülésének köszönhetően hamar a nehezen lebomló hulladékok között végzik. Ráadásul nem csak a felhasználásuk utáni elhanyagolás, hanem a gyártásuk is környezetszennyező hatással bír.

A világ második legszennyezőbb iparága az óriási széndioxid-termelésnek, a rengeteg hulladéknak, valamint a vegyi anyagok használatának hatására. Ezenkívül túlságosan feléli a környezeti erőforrásainkat, illetve a fast fashion gyárakban gyakran embertelen körülmények uralkodnak, sőt sokszor akár gyerekeket is foglalkoztatnak.

Mivel tudjuk támogatni a fenntartható divatot?

Mivel a fenntartható divat létrehozása költségesebb és lassabb folyamat, a mai napig népszerűtlenebb. Szerencsére már vannak nagyon jó megoldások, amikkel hosszabb távon elérhető a fenntarthatóság.

Az legfontosabb feladatain közé tartozik, hogy kevesebbet vásároljunk, többet hordjuk a régebbi ruháinkat és rendszeresen átgondoljuk a ruhatárunkat. Nem kell kidobni a jó minőségű ruháinkat, el kell őket vinni a turkálókba, ahol mások, használt ruhaként tudják megvásárolni őket, s ezáltal újra felhasználtóak lesznek.

Ezenkívül a fenntartható divatot azzal tudjuk legjobban támogatni, hogy olyan ruházati termékeket vásárolunk, melyeken ökocímke megjelölés van. Ezzel segíthetjük a fair trade-t, más néven a tisztességes üzletet, mely a normális munkakörülmények és az előnyös juttatások előteremtését tűzte ki célul. Tehát ruhavásárlásnál érdemes megnézni a ruhák címkéit, annak ellenére is, hogy sokszor nehéz megérteni őket, mert annyiféle különböző jelölés, szabvány és rövidítés van.

A továbbiakban felsoroljuk a leghasznosabb ökocímke jelöléseket, melyek arra utalnak, hogy a termékek nem tartalmaznak káros anyagokat és a készítésük során odafigyeltek a fenntarthatóságra és a rendes munkakörülményekre:

  • OEKO-TEX Standard 100,
  • OEKO-TEX Made in Green,
  • OEKO-TEX Leather Standard,
  • Global Organic Textile Standard – GOTS
  • Better Cotton Initiative – BCI
  • Cotton made in Africa – CmiA
  • EU Ecolabel
  • Blauer Engel
  • Fairtrade
  • Fair Wear

Keresés

További bejegyzések

Tangózás és annak pozitív hatásai

Stresszes az életed, esetleg érzelmileg feszült vagy és valami megoldásra vágysz? Akkor olvasd el cikkünket és lépj be a tangózás szenvedélyes világába! Engedd el a stresszt, illetve az életedben fellépő feszültségeket!

Az ADHD felismerése

Az ADHD leggyakrabban a fiatalok esetében merül fel, de felnőttkorban is sokakat diagnosztizáltak már. Ebben a cikkben írunk az ADHD lehetséges tüneteiről, annak felismeréséről vagy az előforduló félrediagnosztizálási problémákról.

Színtanácsadás, mint önmagunk kifejezése az öltözködésben

A színek nagy szerepet játszanak az életünkben, mindenkinek van egy vagy több kedvence. Ez a szeretet megnyilvánulhat a lakásunk dizájnjában, az öltözködésünkben, a sminktermékeinkben és más egyéb területeken is. Jelen cikkünkben, mi a ruházat esetében vizsgáljuk meg a színeket, hiszen a színtanácsadás szolgáltatásáról lesz szó, ami a színelmélet tudományos alapjain

Címke felhő