A fast fashion termékek szemben a fenntartható divattal

A fenntartható divat szemben a fast fashionnel

Napjainkban egyre elterjedtebbek a fast fashion termékek és márkák, amik káros hatással bírnak a környezetre. Sőt, a szomorú igazság az az, hogy a divatipar a második legkörnyezetszennyezőbb iparág a világon. Szerencsére, miután az 1980-as évek végén több cég is lebukott az etikátlan és környezetre káros gyártási körülményeik miatt, felmerült a fenntartható divat fogalma, melynek hatására a vállalatok végre elkezdtek új alternatívákat keresni és egyre több divatcég állt az ügy mögé. Ebben a cikkben erről lesz szó.

A környezet hatalmas árat fizet azért, hogy az embereknek minél nagyobb választékban, minél olcsóbban, illetve minél könnyebben és gyorsabban elérhetőek legyenek a fast fashion termékek. Sajnos ezek a ruhák a silány minőségüknek és a divat gyors elévülésének köszönhetően hamar a nehezen lebomló hulladékok között végzik. Ráadásul nem csak a felhasználásuk utáni elhanyagolás, hanem a gyártásuk is környezetszennyező hatással bír.

A világ második legszennyezőbb iparága az óriási széndioxid-termelésnek, a rengeteg hulladéknak, valamint a vegyi anyagok használatának hatására. Ezenkívül túlságosan feléli a környezeti erőforrásainkat, illetve a fast fashion gyárakban gyakran embertelen körülmények uralkodnak, sőt sokszor akár gyerekeket is foglalkoztatnak.

Mivel tudjuk támogatni a fenntartható divatot?

Mivel a fenntartható divat létrehozása költségesebb és lassabb folyamat, a mai napig népszerűtlenebb. Szerencsére már vannak nagyon jó megoldások, amikkel hosszabb távon elérhető a fenntarthatóság.

Az legfontosabb feladatain közé tartozik, hogy kevesebbet vásároljunk, többet hordjuk a régebbi ruháinkat és rendszeresen átgondoljuk a ruhatárunkat. Nem kell kidobni a jó minőségű ruháinkat, el kell őket vinni a turkálókba, ahol mások, használt ruhaként tudják megvásárolni őket, s ezáltal újra felhasználtóak lesznek.

Ezenkívül a fenntartható divatot azzal tudjuk legjobban támogatni, hogy olyan ruházati termékeket vásárolunk, melyeken ökocímke megjelölés van. Ezzel segíthetjük a fair trade-t, más néven a tisztességes üzletet, mely a normális munkakörülmények és az előnyös juttatások előteremtését tűzte ki célul. Tehát ruhavásárlásnál érdemes megnézni a ruhák címkéit, annak ellenére is, hogy sokszor nehéz megérteni őket, mert annyiféle különböző jelölés, szabvány és rövidítés van.

A továbbiakban felsoroljuk a leghasznosabb ökocímke jelöléseket, melyek arra utalnak, hogy a termékek nem tartalmaznak káros anyagokat és a készítésük során odafigyeltek a fenntarthatóságra és a rendes munkakörülményekre:

  • OEKO-TEX Standard 100,
  • OEKO-TEX Made in Green,
  • OEKO-TEX Leather Standard,
  • Global Organic Textile Standard – GOTS
  • Better Cotton Initiative – BCI
  • Cotton made in Africa – CmiA
  • EU Ecolabel
  • Blauer Engel
  • Fairtrade
  • Fair Wear

Keresés

További bejegyzések

Magyarországi látnivalók, ahova mindenképpen utazz el!

Utazni és kirándulni egy olyan kaland, ami lehetővé teszi számunkra, hogy felfedezzük a világ szépségeseit és a természet gazdagságát. Magyarország pedig bővelkedik a lenyűgöző látnivalókban és a kihívást jelentő kirándulóhelyekben. Ezek a magyarországi látnivalók mind magukban hordozzák a történelem és a kultúra varázsát. Olvass tovább és ismerd meg a legfontosabb

Utazz velem és kávézz a budapesti kávéházak egyikében!

A kávé egy olyan örömforrás, amely mélyen belevésődött a mindennapokba, hiszen egy kis csésze meleg italban egy egész világ és kultúra rejlik. A kávézás egy életstílus. Olyan, mint egy rituálé, mely nemcsak az álmosság ellen segít küzdeni, hanem hozzájárul a pillanatok mélyebb megéléséhez. Ha kávézásról beszélünk, az érzéseknek és az

Emlékezzünk március 15-én!

Magyarország nemzeti ünnepe, március 15-e egy olyan nap, mely mély történelmi háttérrel rendelkezik és ezáltal különleges jelentőséggel is bír a magyarok számára. Ez a cikk azoknak íródott, akik nem pontosan tudják, hogy mit is ünneplünk ezen a napon. Olvass tovább és ismerd meg a történelmi esemény néhány fontosabb pontját!

Címke felhő